Wołowina smażona z papryką i porem
Ocena ze starego portalu: 4,8 / 5 ocen
Wołowina smażona z papryką i porem to danie kuchni koreańskiej. Do przygotowania tego dania należy użyć chudej wołowiny, najlepsza jest polędwica (niestety bardzo droga) ale inne chude kawałki wołowiny też się nadają. Ja użyłem dużo tańszej chudej wołowiny bez kości, która po pocięciu w cieniutkie paski była miękka i bardzo smaczna. Uwaga: w Korei nie przykłada się tak dużego znaczenia do smażenia na woku i często używa się patelni, jednak wok zapewnia szybsze smażenie na mniejszej ilości tłuszczu, dodatkowo z patelni podczas smażenia z mieszaniem łatwo wypadają składniki.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.12.2024
Servings Prep Time
2osoby 1godzina
Passive Time
30minut
Servings Prep Time
2osoby 1godzina
Passive Time
30minut
Ingredients
  • 300g wołowinynajlepiej polędwicy
  • 1szt. papryki zielonej
  • 1szt. papryki czerwonej
  • 1szt. poramałego, część biała
  • 3ząbki czosnku
  • 4łyżki oleju do smażenia
Marynata:
Przyprawy:
  • 1łyzeczka soli
  • 1/2łyżeczki cukru
Dodatek:
Instructions
  1. Mięso tniemy w cienkie paski. W tym celu polecam następująca technikę: kawałek wołowiny wkładamy do zamrażarki na 1-1,5 godz. aż wołowina będzie lekko zmrożona i twarda. Wyjmujemy i tniemy na cienkie plastry (ok. 2mm), najłatwiej jest to zrobić na krajalnicy do chleba. Następnie każdy plaster tniemy na paski grubości 1-2mm. Mieszamy z marynatą i odstawiamy na 30 min.
  2. Paprykę tniemy na cieniutkie paski grubości 1mm. Pora tniemy w cienkie plasterki (grubość 2-3mm). Czosnek tniemy w cieniutkie plasterki.
  3. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy warzywa, posypujemy przyprawami (cukrem i solą) i smażymy mieszając ok 1 min. Wyjmujemy z woka.
  4. Ponownie rozgrzewamy w woku 2 łyżki oleju, wkładamy mięso i smażymy mieszając aż całkiem zmieni kolor.
  5. Dodajemy warzywa, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze kilkanaście sekund.
  6. Danie serwujemy z ryżem kleistym japońskim.