Ocena ze starego portalu: 4,8 / 5 ocen
Wołowina smażona z papryką i porem to danie kuchni koreańskiej. Do przygotowania tego dania należy użyć chudej wołowiny, najlepsza jest polędwica (niestety bardzo droga) ale inne chude kawałki wołowiny też się nadają. Ja użyłem dużo tańszej chudej wołowiny bez kości, która po pocięciu w cieniutkie paski była miękka i bardzo smaczna. Uwaga: w Korei nie przykłada się tak dużego znaczenia do smażenia na woku i często używa się patelni, jednak wok zapewnia szybsze smażenie na mniejszej ilości tłuszczu, dodatkowo z patelni podczas smażenia z mieszaniem łatwo wypadają składniki.
Wołowina smażona z papryką i porem to danie kuchni koreańskiej. Do przygotowania tego dania należy użyć chudej wołowiny, najlepsza jest polędwica (niestety bardzo droga) ale inne chude kawałki wołowiny też się nadają. Ja użyłem dużo tańszej chudej wołowiny bez kości, która po pocięciu w cieniutkie paski była miękka i bardzo smaczna. Uwaga: w Korei nie przykłada się tak dużego znaczenia do smażenia na woku i często używa się patelni, jednak wok zapewnia szybsze smażenie na mniejszej ilości tłuszczu, dodatkowo z patelni podczas smażenia z mieszaniem łatwo wypadają składniki.
Prep Time | 1 godzina |
Passive Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 300 g wołowiny najlepiej polędwicy
- 1 szt. papryki zielonej
- 1 szt. papryki czerwonej
- 1 szt. pora małego, część biała
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
- 1 łyżka koreańskiej pasty chili Gochujang
- 1 łyżka mirinu
- 2 łyżki sosu sojowego koreańskiego
- 1 łyzeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka mąka kukurydziana
Przyprawy:
- 1 łyzeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Dodatek:
- kilka porcji ryżu japońskiego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Marynata:
Przyprawy:
Dodatek:
|
Instructions
- Mięso tniemy w cienkie paski. W tym celu polecam następująca technikę: kawałek wołowiny wkładamy do zamrażarki na 1-1,5 godz. aż wołowina będzie lekko zmrożona i twarda. Wyjmujemy i tniemy na cienkie plastry (ok. 2mm), najłatwiej jest to zrobić na krajalnicy do chleba. Następnie każdy plaster tniemy na paski grubości 1-2mm. Mieszamy z marynatą i odstawiamy na 30 min.
Share this Recipe