Wołowina smażona z dymką
Ocena ze starego portalu: 4,65 / 11 ocen
Klasyczne danie stir-fry. Jeżeli chcesz uzyskać naprawdę smaczne danie należy użyć polędwicy (w innym wypadku mięso będzie nieco twardawe). Aby łatwo pokroić wołowinę na cienkie plasterki najlepiej jest zrobić to gdy jest jeszcze częściowo zamrożona. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 45minut
Passive Time
30minut
Servings Prep Time
2osoby 45minut
Passive Time
30minut
Ingredients
  • 300g wołowinynajlepiej polędwicy
  • 4szt. cebuli dymkisam szczypior pokrojony w 4 cm kawaki
  • 3łyżki oleju do smażenia
Marynata:
Dodatek:
Instructions
  1. Mięso pokroić w cienkie plasterki 2x5cm.
  2. Połączyć składniki marynaty. Wymieszać z mięsem i odstawić na 30 minut.
  3. Na jednej łyżce oleju przesmażyć krótko dymkę (ok. 30 sek.), wyjąć z woka na talerz.
  4. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju. Włożyć mięso i mieszając smażyć na mocnym ogniu ok. 2 min. Dodać usmażoną dymkę, wymieszać, podgrzewać chwilę. Danie gotowe.