Wołowina smażona z bakłażanem i makaronem Soba
Wołowina smażona z bakłażanem i makaronem Soba to japońskie danie wszystko-w-jednym. Mięso, warzywa i makaron tworzą samodzielne, pożywne i bardzo smaczne danie. Wszystkie składniki pocięte są w cienkie paski, dzięki czemu są mięciutkie i łatwe do jedzenia pałeczkami.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.12.2024
Servings Prep Time
4osoby 35minut
Servings Prep Time
4osoby 35minut
Ingredients
Panierka do mięsa:
Do przybrania:
  • garść świeżej kolendry
Instructions
  1. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzamy na sitku, przelewamy zimną wodą.
  2. Bakłażana nie obieramy tylko go myjemy i odcinamy twardą część przy łodyżce. Następnie kroimy go w 1 cm plastry. Solimy z dwóch stron, aby puścił sok i odkładamy na sito. Po kilku minutach suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy w słupki.
  3. Mięso kroimy w cieniutkie paseczki.
  4. Mieszamy składniki panierki, mieszamy z pokrojonym mięsem i odstawiamy na parę minut.
  5. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy cebulę, grzyby i bakłażana. Smażymy mieszając przez 4 minuty. Przekładamy wszystko na talerz.
  6. Ponownie rozgrzewamy w woku 2 łyżki oleju. Wrzucamy mięso i smażymy mieszając 4 minuty aż wołowina nabierze lekko złotego koloru.
  7. Wlewamy bulion i 2 łyżki sosu sojowego, odparowujemy aby sos zgęstniał.
  8. Dodajemy makaron, warzywa i wodorosty Nori i połowę listków kolendry, mieszamy i gotujemy chwilę aż wszystkie składniki się podgrzeją. Przekładamy danie do miseczek i posypujemy świeżą kolendrą.