Wołowina smażona z bakłażanem i makaronem Soba to japońskie danie wszystko-w-jednym. Mięso, warzywa i makaron tworzą samodzielne, pożywne i bardzo smaczne danie. Wszystkie składniki pocięte są w cienkie paski, dzięki czemu są mięciutkie i łatwe do jedzenia pałeczkami.
Prep Time | 35 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 450 g wołowiny miękkiej (polędwica, rosftbef, antrykot), pokrojonej w cienkie paseczki
- 1 szt. bakłażana małego
- 1 szt. cebuli pokrojonej w piórka
- 4 szt. grzybów shitake zalane wrzatkiem na 15 min i pokrojone w paski
- 1/2 paczki makaronu gryczanego Soba
- 1 płat wodorostów nori pocięty w cienkie paski
- 4 łyżki oleju do smażenia
Panierka do mięsa:
- 3 łyżki sosu sojowego japońskiego
- 1 łyżka mąka kukurydziana
- 1 łyżka pasty wasabi
- 3 ząbki czosnku posiekanego
Sos:
- 2 szklanki bulionu rybnego dashi
- 2 łyżki sosu sojowego japońskiego
Do przybrania:
- garść świeżej kolendry
Ingredients
Panierka do mięsa:
Sos:
Do przybrania:
|
Instructions
- Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzamy na sitku, przelewamy zimną wodą.
- Bakłażana nie obieramy tylko go myjemy i odcinamy twardą część przy łodyżce. Następnie kroimy go w 1 cm plastry. Solimy z dwóch stron, aby puścił sok i odkładamy na sito. Po kilku minutach suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy w słupki.
- Mieszamy składniki panierki, mieszamy z pokrojonym mięsem i odstawiamy na parę minut.
- W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy cebulę, grzyby i bakłażana. Smażymy mieszając przez 4 minuty. Przekładamy wszystko na talerz.
- Wlewamy bulion i 2 łyżki sosu sojowego, odparowujemy aby sos zgęstniał.
Share this Recipe