Wołowina smażona stir-fry z brokułami to błyskawiczne, zdrowe i smaczne danie, jedno z najpopularniejszych dań chińskich w USA. Wołowinę do tej potrawy należy starannie pokroić w cienkie paseczki, dzięki temu mięso będzie miękkie nawet po krótkim smażeniu z mieszaniem (stir-fry). Im twardsze mięso tym cieńsze powinny być paseczki, oczywiście danie będzie smaczniejsze przy zastosowaniu najdelikatniejszych kawałków wołowiny takich jak polędwica czy rostbef. Potrawę można opcjonalnie zagęścić mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody.
Prep Time | 30 minut |
Passive Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 300 g wołowiny (polędwica, rosftbef, antrykot), pokrojonej w cienkie paseczki
- 150 g brokuła podzielonego na różyczki
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty lub posiekany
- 1 łyżeczka świeżego imbiru posiekanego lub startego na tarce
- 1 szt. cebuli małej, pokrojonej w cienkie talarki
- 1 szt. papryczki chili suszonej bez pestek, posiekanej
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 4 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka mirinu
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
- 200 g makaronu mie ugotowanego lub usmażonego wg. przepisu
Ingredients
Marynata:
Dodatek:
|
Instructions
- Mięso pociąć w paski. Jeżeli używamy najlepszej wołowiny takiej jak polędwica, rosftbef, antrykot to możemy pociąć w większe kawałki, jeżeli używamy tańszej, twardej wołowiny musimy kroić w zapałkę. Najlepiej robi się to jeżeli lekko zamrozimy mięso. Pocięte mięso połączyć z marynatą i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
- Do garnka z gotującą się wodą wrzucić różyczki brokuła i po minucie odcedzić.
- Rozgrzać 2 łyżki oleju w woku, dodać czosnek, imbir, cebulę i papryczkę chili. Smażyć minutę ciągle mieszając i następnie dodać brokuły. Smażyć kolejną minutę. Wyjąć usmażone warzywa na talerz.
- Rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju w woku i dodać wołowinę. Smażyć na dużym ogniu cały czas mieszając aż będzie usmażona (3-4 minuty).
Share this Recipe