Wołowina smażona po syczuańsku
Ocena ze starego portalu: 4,65 / 26 ocen
Danie dosyć ostre, miłośnicy “ognia w ustach” mogą dodać jeszcze sos chili. Aby bez problemów pociąć mięso najlepiej jest je trochę zamrozić (lub nie rozmrażać do końca). Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.12.2024
Servings Prep Time
3osoby 30minut
Passive Time
30minut
Servings Prep Time
3osoby 30minut
Passive Time
30minut
Ingredients
  • 500g polędwicy wołowej albo zrazówki
  • 1szt. cebuliśredniej, pociętej w półplasterki
  • 1/2szt. marchewkiśredniej, pociętej w zapałki
  • 4szt. papryczek chiliświeżych lub marynowanych pociętych w zapałki
  • 2ząbki czosnkuwyciśnięte
  • 2łyżeczki sosu chiliopcjonalnie
  • 1/2łyżeczki soli
  • 1łyżka oleju sezamowego
  • 6łyżek oleju do smażenia
Marynata:
Dodatki:
Instructions
  1. Mięso pokroić w cienkie plasterki, następnie w słupki o długości i grubości zapałki (mięso tnie się najłatwiej gdy jest lekko zamarznięte).
  2. Składniki marynaty połączyć, zalać mięso, dokładnie wymieszać, odstawić na przynajmniej 30 min.
  3. Marchew i papryczki chili pokroić w słupki grubości zapałki, cebulę w półplasterki. Marchewkę krótko obgotować (2 min), zalać zimną wodą, osączyć, odstawić.
  4. Rozgrzać w woku 2 łyżki oleju. Mieszając smażyć połowę pokrojonego mięsa, około minuty na dużym ogniu aż mięso straci czerwony kolor, wyjąć na talerz. Wlać znowu 2 łyżki oleju, usmażyć drugą porcję mięsa.
  5. Olej zlać, wok wymyć, osuszyć, mocno podgrzać, wlać 2 łyżki oleju. Wrzucić czosnek, smażyć 10 sek. ciągle mieszając, wrzucić cebulę, marchew i papryczki chili (dodać sos chilli) mieszając smażyć minutę, osolić.
  6. Wrzucić mięso, wymieszać z warzywami, mieszając smażyć 30 sek. Pokropić olejem sezamowym. Gotowe.