Ocena ze starego portalu: 4,65 / 26 ocen
Danie dosyć ostre, miłośnicy "ognia w ustach" mogą dodać jeszcze sos chili. Aby bez problemów pociąć mięso najlepiej jest je trochę zamrozić (lub nie rozmrażać do końca). Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.
Danie dosyć ostre, miłośnicy "ognia w ustach" mogą dodać jeszcze sos chili. Aby bez problemów pociąć mięso najlepiej jest je trochę zamrozić (lub nie rozmrażać do końca). Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.
Prep Time | 30 minut |
Passive Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 500 g polędwicy wołowej albo zrazówki
- 1 szt. cebuli średniej, pociętej w półplasterki
- 1/2 szt. marchewki średniej, pociętej w zapałki
- 4 szt. papryczek chili świeżych lub marynowanych pociętych w zapałki
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte
- 2 łyżeczki sosu chili opcjonalnie
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 6 łyżek oleju do smażenia
Marynata:
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 3 plasterki świeżego imbiru posiekanego
- 1 łyżka czystej wódki
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżka cukru
Dodatki:
- kilka miseczek ryżu jaśminowego ugotowanego
- kilka porcji makaronu mie ugotowanego lub usmażonego
Ingredients
Marynata:
Dodatki:
|
Instructions
- Składniki marynaty połączyć, zalać mięso, dokładnie wymieszać, odstawić na przynajmniej 30 min.
- Olej zlać, wok wymyć, osuszyć, mocno podgrzać, wlać 2 łyżki oleju. Wrzucić czosnek, smażyć 10 sek. ciągle mieszając, wrzucić cebulę, marchew i papryczki chili (dodać sos chilli) mieszając smażyć minutę, osolić.
Share this Recipe