Prep Time | 45 minut |
Passive Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 400 g polędwicy wołowej ewentualnie zrazówki lub rostbefu
- 2 łyżki oleju
- 1 kawałek selera
- 1/2 łyżeczki smalcu
- 2 szt. marchewki duże
Marynata:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 1/2 łyżki ketchupu
- 1 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki chili mielonego
- 1 łyżka oleju
Dodatki:
- kilka miseczek ryżu jaśminowego ugotowanego lub
- kilka porcji makaronu mie ugotowanego lub usmażonego
Ingredients
Marynata:
Dodatki:
|
|
Instructions
- Mięso pokroić w słupki - jak zapałki (wołowinę najlepiej trochę zmrozić, wtedy można ją łatwiej pokroić), wymieszać z sosem sojowym, ketchupem, chilli, cukrem i 1 łyżką oleju. Odstawić na 30min.
- W tym czasie marchew i seler poszatkować lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach (najlepiej jednak również pokroić w słupki - są bardziej chrupkie).
- 2 łyżki oleju rozgrzać, włożyć mięso, smażyć 3 min mieszając, zmniejszyć ogień, smażyć 6-7 min lub do wyparowania płynu.
- Następnie dodać smalec, seler, marchew, wymieszać smażyć 2 min często mieszając, gotowe. Należy podawać z ryżem lub makaronem.
Share this Recipe