Wołowina duszona z marchwią
Ocena ze starego portalu: 4,89 / 9 ocen
Chińska wersja gulaszu, lekko pikantna. Jak dla mnie danie z pierwszej 10. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 3godziny
Servings Prep Time
4osoby 3godziny
Ingredients
Przyprawy:
Dodatek:
Instructions
  1. Wołowinę pociąć na duże kawałki ok. 3-4 cm (ja kupiłem mięso już pocięte na gulasz). Marchew pociąć na duże kawałki.
  2. W głębokiej patelni do duszenia rozgrzać 2 łyżki oleju, przesmażyć 30 sek. chili i dymkę
  3. Dodać do woka mięso i mieszając smażyć 2 min.
  4. Zalać wszystko rosołem, dodać przyprawy. Dusić wszystko na mały ogniu 2 godziny bez przykrycia, tak żeby płyn się wygotowywał. Na powierzchni może się zbierać gęsta piana, nie należy jej zdejmować ponieważ jest to wartościowe białko z wołowiny, wystarczy rozmieszać ją kilka razy i połączy się z resztą płynu. Jeżeli bulion nie wygotowuje się dostatecznie szybko należy zwiększyć nieco ogień. Po 2 godzina powinna wygotować się połowa bulionu.
  5. Dodać marchew i dusić kolejne 30 min. Na koniec dodać mąkę kukurydzianą z wodą i gotować jeszcze chwilę aż sos się zagęści. Podawać z ryżem.