Wietnamski kurczak z nerkowcami
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Danie które podbiło nie tylko mój żołądek, ale też smakowało mojej żonie, która nie przepada za kuchnią azjatycką – oto najlepsza reklama tego przepisu. Podawać z ryżem jaśminowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

02.12.2024
Servings Prep Time
3osoby 45minut
Servings Prep Time
3osoby 45minut
Ingredients
  • 100g orzechów nerkowca
  • 2łyżki wiórków kokosowych
  • 1szt. cebulipokrojona w ćwiartki
  • 4ząbki czosnkuposiekanego
  • 1łyżeczka papryczek chiliposiekanych (lub więcej według gustu)
  • 350g piersi kurczakapokrojonych w kostkę
  • 1/2szt. papryki czerwonejpokrojonej w kostkę
  • 1/2szt. papryki żółtejpokrojonej w kostkę
  • 2łyżki sosu ostrygowego
  • 1łyżka sosu rybnego
  • 2łyżeczki cukru palmowego
  • 3szt. cebuli dymkisam szczypior, posiekany
  • 3łyżki oleju
Dodatek:
Instructions
  1. Na suchej patelni (na małym ogniu) uprażyć (do lekkiego zbrązowienia) orzechy nerkowca, odstawić do wystygnięcia.
  2. Na suchej patelni (na małym ogniu) uprażyć na brązowo wiórki kokosowe, odstawić do wystygnięcia.
  3. Do rozgrzanego woka wlać 1 łyżkę oleju, rozgrzać, dodać cebulę, czosnek i chili i na średnim ogniu przesmażyć 3 min. wyjąć.
  4. Wok umyć, wysuszyć, rozgrzać i wlać resztę oleju, rozgrzać aż zacznie dymić wrzucić kurczaka i papryki, smażyć mieszając do zbrązowienia kurczaka.
  5. Zmniejszyć ogień pod wokiem do średniego, dołożyć do woka przesmażoną cebulę z chili i czosnkiem, dolać sos ostrygowy, rybny, cukier i smażyć 2-3 min. następnie dodać uprażone orzechy nerkowca, wymieszać.
  6. Od razu podawać z ryżem. Na wierzchu danie posypać posiekaną dymką i uprażonymi wiórkami kokosowymi