Prep Time | 45 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 100 g orzechów nerkowca
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 szt. cebuli pokrojona w ćwiartki
- 4 ząbki czosnku posiekanego
- 1 łyżeczka papryczek chili posiekanych (lub więcej według gustu)
- 350 g piersi kurczaka pokrojonych w kostkę
- 1/2 szt. papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
- 1/2 szt. papryki żółtej pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżeczki cukru palmowego
- 3 szt. cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- 3 łyżki oleju
Dodatek:
- kilka porcji ryżu jaśminowego ugotowanego zob. przepisu
Ingredients
Dodatek:
|
|
Instructions
- Na suchej patelni (na małym ogniu) uprażyć (do lekkiego zbrązowienia) orzechy nerkowca, odstawić do wystygnięcia.
- Na suchej patelni (na małym ogniu) uprażyć na brązowo wiórki kokosowe, odstawić do wystygnięcia.
- Do rozgrzanego woka wlać 1 łyżkę oleju, rozgrzać, dodać cebulę, czosnek i chili i na średnim ogniu przesmażyć 3 min. wyjąć.
- Wok umyć, wysuszyć, rozgrzać i wlać resztę oleju, rozgrzać aż zacznie dymić wrzucić kurczaka i papryki, smażyć mieszając do zbrązowienia kurczaka.
- Zmniejszyć ogień pod wokiem do średniego, dołożyć do woka przesmażoną cebulę z chili i czosnkiem, dolać sos ostrygowy, rybny, cukier i smażyć 2-3 min. następnie dodać uprażone orzechy nerkowca, wymieszać.
- Od razu podawać z ryżem. Na wierzchu danie posypać posiekaną dymką i uprażonymi wiórkami kokosowymi
Share this Recipe