Ocena ze starego portalu: 4,60 / 5 ocen
Wietnamska aromatyczna smażona wołowina to prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna, aromatyczna potrawa charakterystyczna dla kuchni wietnamskiej. Przyprawy tj anyż, cynamon i kardamon nadają jej korzennego smaku, chili pikantności a prażone płatki migdałów chrupkości. Należy jednak odpowiednio wybrać/przygotować mięso – jeśli mamy polędwicę wołową (niestety jest bardzo droga) sprawa jest prosta, mięso z pewnością będzie miękkie. Natomiast inne kawałki wołowiny wymagają drobnego pokrojenia (koniecznie w poprzek włókien) i wcześniejszego zamarynowania aby skruszały.
Wietnamska aromatyczna smażona wołowina to prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna, aromatyczna potrawa charakterystyczna dla kuchni wietnamskiej. Przyprawy tj anyż, cynamon i kardamon nadają jej korzennego smaku, chili pikantności a prażone płatki migdałów chrupkości. Należy jednak odpowiednio wybrać/przygotować mięso – jeśli mamy polędwicę wołową (niestety jest bardzo droga) sprawa jest prosta, mięso z pewnością będzie miękkie. Natomiast inne kawałki wołowiny wymagają drobnego pokrojenia (koniecznie w poprzek włókien) i wcześniejszego zamarynowania aby skruszały.
Prep Time | 30 minut |
Passive Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
Marynata (opcjonalnie)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wody
Składniki
- 600 g wołowiny pokrojonej w cienkie paseczki
- 1 szt. cebuli średniej, pokrojonej w ćwierćtalarki
- 3 ząbki czosnku zmiażdżone lub 2 łyżeczki pasty z czosnku
- 1 szt. papryczki chili świeżej lub z zalewy, drobno pokrojonej
- 10 cm trawy cytrynowej świeżej lub z zalewy, drobno pokrojonej
- 1 szt. anyżu gwiazdkowatego
- 1 laska kory cynamonu
- 2-3 strączki kardamonu zielonego wyłuskanego
- 250 g fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej, pokrojonej na 4 cm kawałki
- 1/2 szklanki świeżej kolendry
- 1/2 szklanki migdałów w płatkach, uprażonych na patelni
- 3 łyżki oleju arachidowego do smażenia
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 2 łyżki sosu rybnego
Dodatek:
- 400 g makaronu ryżowego ugotowanego
Ingredients
Marynata (opcjonalnie)
Składniki
Sos:
Dodatek:
|
Instructions
- Przygotować marynatę i włożyć drobno pokrojone mięso.
Share this Recipe