Kolejny nowy przepis, tym razem z wieprzowiną wykonany przez naszego rodzinnego kucharza. To danie wygląda i smakuje wybornie. W zależności o preferencji ostrości możecie regulować ostrość tego dania używając mniej lub więcej pasty Sambal i sosu Sriracha.
Kolejny nowy przepis, tym razem z wieprzowiną wykonany przez naszego rodzinnego kucharza. To danie wygląda i smakuje wybornie. W zależności o preferencji ostrości możecie regulować ostrość tego dania używając mniej lub więcej pasty Sambal i sosu Sriracha.
Prep Time | 30 minut |
Cook Time | 10 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 300 g wieprzowiny (najlepiej schabu lub polędwiczki)
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała cebula
- 20 g grzybów mun paski
- 1,5 łyżki czosnek i imbir mielony
- 40 g orzeszków ziemnych
Marynata
- 1 łyżeczka olej sezamowy ciemny
- 3 łyżki sos sojowy jasny LKK
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżka mąki z tapioki
Sos
- 4 łyżki sos sojowy jasny LKK
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka sosu chili Sriracha
- 1 łyżka pasta chili Sambal Badjak hot
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mąki z tapioki
- 5 łyżek wody
Ingredients
Marynata
Sos
|
Instructions
- Na patelni wok prażymy orzeszki ziemne
- Wieprzowinę kroimy na cienkie paski w poprzek włókien. Marynujemy w miseczce i odstawiamy na ok. 30 min
- Paprykę kroimy w słupki , a cebulę w pióra lub półksiężyce
- Grzyby Mun moczymy ok.30 min w gorącej wodzie, aby napęczniały, następnie je odcedzamy
- Rozgrzewamy Woka, dodajemy olej i smażymy najpierw mięso. Energicznie potrząsając wokiem i mieszając łopatką.
- Dodajemy paprykę i grzyby Mun, następnie wrzucamy cebulę. Wszystko razem mieszamy
- Następnie dodajemy wcześniej przygotowany sos i orzeszki ziemne
- Całość jeszcze chwile smażymy, przekładamy na talerz, posypujemy płatkami chili i podajemy z ulubionym ryżem. My wybraliśmy jaśminowy
Share this Recipe