Wieprzowina z warzywami na ostro
Ocena ze starego portalu: 4,57 / 30 ocen
Ta ostro przyprawiona wieprzowina będzie najlepiej smakować z gotowanym ryżem jaśminowym lub chińskim makaronem mie.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Passive Time
30minut
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Passive Time
30minut
Ingredients
  • 250g szynki wieprzowej lub łopatki
  • 3szt. cebuli dymkipociętej w 3 cm kawałki (część biała w talarki)
  • 1/2szt. papryki czerwonejpociętej w paski
  • 1/2szt. papryki zielonejpociętej w paski
  • 5szt. grzybów munpociętych w paski
  • 2ząbki czosnkuposiekanego lub wyciśniętego
  • 1cm świeżego imbiruposiekanego
  • 4łyżki oleju do smażenia
Marynata:
Sos:
Dodatki:
Instructions
  1. Przygotować składniki dania. Wymieszać składniki sosu.
  2. Mięso pokroić w paski 1x1x4 cm. Wymieszać z marynatą. Odstawić na 30 min
  3. Na 2 łyżkach oleju smażyć mieszając paprykę 1 min. Przełożyć na talerz.
  4. Rozgrzać ponownie 1 łyżkę oleju, smażyć mieszając pozostałe warzywa przez 30 sek. Przełożyć na talerz.
  5. Jeszcze raz rozgrzać 2 łyżki oleju, smażyć mięso mieszając, aż zmieni kolor (ok. 1 1/2 – 2 min).
  6. Dodać usmażone wcześniej warzywa, wymieszać. Wlać sos, wymieszać i gotować jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje. Potrawa gotowa.