Wieprzowina z sosem orzechowym i makaronem Mie
Wieprzowina z sosem orzechowym i makaronem Mie to wspaniałe smaku i pożywne danie typu stir-fry. Jego przygotowanie jest błyskawiczne i nie wymaga specjalnych umiejętności. Potrawa równie dobrze smakuje podana z ryżem jaśminowym zamiast makaronu.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
3osoby 20minut
Passive Time
30minut
Servings Prep Time
3osoby 20minut
Passive Time
30minut
Ingredients
Marynata:
Sos orzechowy:
Do przybrania
  • 1szt. cebuli dymkidrobno posiekana (sam szczypior)
  • 1łyżeczka sezamu czarnegodo posypania
Instructions
  1. Mięso pociąć i zalać marynatą, odstawić na 30 min.
  2. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i odcedzić (potrzebny jest gorący więc powinien kończyć gotowanie pod koniec smażenia wieprzowiny).
  3. W woku rozgrzać mocno olej arachidowy, wrzucić imbir i czosnek, smażyć mieszając 30sek. Dołożyć pokrojone mięso i smażyć mieszając do chwili aż polędwica zmieni kolor. Wyjąć mięso i umieścić w ciepłym miejscu. UWAGA: jeżeli ktoś dysponuje palnikiem odpowiedniej mocy mięso, mimo krótkiego smażenia, powinno się ładnie przysmażyć.
  4. Do woka na niewielkim ogniu dodać składniki sosu: masło orzechowe, sos sojowy, sos chili i wodę. Całość rozmieszać i zagotować.
  5. Rozłożyć makaron do czterech miseczek, polać sosem orzechowym a na wierzchu położyć wieprzowinę posypaną dymką i sezamem czarnym. Podawać potrawę na gorąco