Wieprzowina z sosem orzechowym i makaronem Mie to wspaniałe smaku i pożywne danie typu stir-fry. Jego przygotowanie jest błyskawiczne i nie wymaga specjalnych umiejętności. Potrawa równie dobrze smakuje podana z ryżem jaśminowym zamiast makaronu.
Prep Time | 20 minut |
Passive Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 400 g polędwiczki wieprzowej pokrojonej w cienkie paski
- 400 g makaronu mie
- 1 ząbek czosnku wyciśniętego
- 1 łyżka świeżego imbiru startego
- 2 łyżki oleju arachidowego do smażenia
Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka wina ryżowego lub białego wytrawnego
- 2 łyżeczka oleju sezamowego
Sos orzechowy:
- 1 łyżka masła orzechowego lub pasty sezamowej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki sosu chili
- 200 ml wody
Do przybrania
- 1 szt. cebuli dymki drobno posiekana (sam szczypior)
- 1 łyżeczka sezamu czarnego do posypania
Ingredients
Marynata:
Sos orzechowy:
Do przybrania
|
Instructions
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i odcedzić (potrzebny jest gorący więc powinien kończyć gotowanie pod koniec smażenia wieprzowiny).
- W woku rozgrzać mocno olej arachidowy, wrzucić imbir i czosnek, smażyć mieszając 30sek. Dołożyć pokrojone mięso i smażyć mieszając do chwili aż polędwica zmieni kolor. Wyjąć mięso i umieścić w ciepłym miejscu. UWAGA: jeżeli ktoś dysponuje palnikiem odpowiedniej mocy mięso, mimo krótkiego smażenia, powinno się ładnie przysmażyć.
Share this Recipe