Przejdź do treści

Wieprzowina z sosem orzechowym i makaronem Mie

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Wieprzowina z sosem orzechowym i makaronem Mie
Wieprzowina z sosem orzechowym i makaronem Mie to wspaniałe smaku i pożywne danie typu stir-fry. Jego przygotowanie jest błyskawiczne i nie wymaga specjalnych umiejętności. Potrawa równie dobrze smakuje podana z ryżem jaśminowym zamiast makaronu.
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Prep Time 20 minut
Passive Time 30 minut
Servings
osoby
Ingredients
Marynata:
Sos orzechowy:
Do przybrania
  • 1 szt. cebuli dymki drobno posiekana (sam szczypior)
  • 1 łyżeczka sezamu czarnego do posypania
Prep Time 20 minut
Passive Time 30 minut
Servings
osoby
Ingredients
Marynata:
Sos orzechowy:
Do przybrania
  • 1 szt. cebuli dymki drobno posiekana (sam szczypior)
  • 1 łyżeczka sezamu czarnego do posypania
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Mięso pociąć i zalać marynatą, odstawić na 30 min.
    Wieprzowina z sosem orzechowym i makaronem Mie
  2. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i odcedzić (potrzebny jest gorący więc powinien kończyć gotowanie pod koniec smażenia wieprzowiny).
  3. W woku rozgrzać mocno olej arachidowy, wrzucić imbir i czosnek, smażyć mieszając 30sek. Dołożyć pokrojone mięso i smażyć mieszając do chwili aż polędwica zmieni kolor. Wyjąć mięso i umieścić w ciepłym miejscu. UWAGA: jeżeli ktoś dysponuje palnikiem odpowiedniej mocy mięso, mimo krótkiego smażenia, powinno się ładnie przysmażyć.
    Wieprzowina z sosem orzechowym i makaronem Mie
  4. Do woka na niewielkim ogniu dodać składniki sosu: masło orzechowe, sos sojowy, sos chili i wodę. Całość rozmieszać i zagotować.
    Wieprzowina z sosem orzechowym i makaronem Mie
  5. Rozłożyć makaron do czterech miseczek, polać sosem orzechowym a na wierzchu położyć wieprzowinę posypaną dymką i sezamem czarnym. Podawać potrawę na gorąco
    Wieprzowina z sosem orzechowym i makaronem Mie
Share this Recipe