Wieprzowina z makaronem w sosie sojowym
Ocena ze starego portalu: 4,75 / 4 oceny
Znakomite, aromatyczne i pożywne danie, które na ulicach Pekinu popularne jest niczym hot-dog na nowojorskim Manhattanie. Zapach tej potrawy jest nierozłącznym elementem klimatu pekińskich ulic i zaułków ponieważ potrawę sprzedaje się w budkach niemal na każdym roku. Jest to również niezmiernie proste w przygotowaniu danie.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 45minut
Servings Prep Time
4osoby 45minut
Ingredients
Sos:
Instructions
  1. Cebulę dymkę siekamy na 2 cm kawałki. Drobno siekamy czosnek i imbir. Mięso mieszamy ze świeżo zmielonym pieprzem. Przygotowujemy makaron wg wskazań na opakowaniu (coś w rodzaju: wrzucamy do wrzątku, gotujemy kilka minut, odcedzamy, płuczemy zimną wodą, dodajemy kilka kropli oleju sezamowego aby się nie kleił i mieszamy).
  2. Na mocno rozgrzany olej wrzucamy posiekany imbir, czosnek i dymkę. Przesmażamy ok. 30 sekund aby zmiękły i “puściły” aromat.
  3. Dodajemy mięso i smażymy kolejne 4-5 min. mocno mieszając, aby mięso się nie zbryliło tylko utworzyło jednolitą masę z warzywami.
  4. Po owych kilku minutach dodajemy składniki sosu i dusimy mieszając kolejne 5 minut żeby wszystko się połączyło i utworzyło gładki, gęstawy, mięsny sos (coś w rodzaju sosu do spaghetti bolognese). Jeżeli ktoś lubi kuchnię nieco ostrzejszą – doprawiamy pieprzem syczuańskim, chilli lub sambal oelek. Można również delikatnie posolić, jednak podejrzewam, że nie będzie to konieczne ze względu na proporcje sosu sojowego użytego w przepisie
  5. Podajemy na dwa sposoby: możemy dodać na koniec uprzednio przygotowany makaron do woka i przemieszać, a następnie podawać do naczyń, albo nakładać makaron na talerz i zalewać sosem. Smacznego!