Wieprzowina z makaronem w sosie orientalnym
Ocena ze starego portalu: 5.00 / 1 ocena
Jedna z moich ulubionych potraw, powstała kiedyś podczas improwizacji. Najlepiej użyć polędwicę, ale jadłem też z szynką, nawet karkówką 🙂 Na zdjęciach nie ma dymki, bo akurat nie miałem.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

25.11.2024
Servings Prep Time
1osoba 30minut
Passive Time
10minut
Servings Prep Time
1osoba 30minut
Passive Time
10minut
Ingredients
Marynata:
Sos:
Instructions
  1. Przygotować składniki.
  2. Mięso pociąć w paski, wymieszać z marynatą i odstawić.
  3. Cebulkę grubo pokroić (tak jak na zdjęciu) a szczypior na kawałki 2cm.
  4. Wymieszać składniki sosu.
  5. Upaćkać lekko mięso z mąką kukurydzianą. Rozgrzać w woku olej, mięso frytować ok. 1 minuty porcjami po 8-10 kawałków. Osączyć i odstawić w ciepłe miejsce.
  6. Olej zlać, woka umyć lub przetrzeć ręcznikiem papierowym. Dać kapkę oleju. Wrzucić dymkę, czosnek i imbir (paprykę). Smażyć 30 sek.
  7. Dodać makaron. Smażyć 2 minuty, mieszając co 30 sek.
  8. Wlać sos. Zmniejszyć nieco ogień. Wymieszać, dodać mięso, jeszcze raz wymieszać. Gotowe.