Wieprzowina z makaronem Shirataki i warzywami
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 6 ocen
Wieprzowina z makaronem Shirataki i warzywami to japońskie danie z wyjątkowym japońskim makaronem. Shirataki to wyjątkowy japońskim produkt spożywczym o bardzo niskiej wartości kalorycznej (kilka kalorii na 100g). Dodatkowo zawierający najzdrowszy znany błonnik “glukomannan” o dobroczynnym działaniu dla organizmu. Glukomannan zapobiega zaparciom, obniża łaknienie, obniża poziom cholesterolu, reguluje poziom cukru, leczy trądzik. Jest to bardzo smaczne i niskokaloryczne danie wykonane z użyciem wielu zdrowych i kolorowych składników. Potrawę tą możemy także przygotować w wersji wegetariańskiej używając zamiast mięsa tofu, tofu suszone, wegetariańską kaczkę lub wegetariańskie przegrzebki.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Passive Time
20minut
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Passive Time
20minut
Ingredients
Marynata do mięsa:
Instructions
  1. Składniki marynaty wymieszać i zalać nią pokrojone w paski mięso. Odstawić na 20 minut.
  2. W tym czasie namoczyć grzyby Mun a następnie gotować 10 minut, osączyć, pociąć w paski.
  3. Odcedzić z zalewy makaron Shirataki, przepłukać go zimną wodą. Można też go krótko obgotować (3 min) i odcedzić.
  4. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić papryczkę chili, smażyć kilka sekund, dodać mięso osączone z marynaty (marynatę zachować). Smażyć mieszając aż mięso zmieni kolor (ok. 2 min), następnie wyjąć na talerz.
  5. Wyczyścić wok, ponownie rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić grzyby, paprykę, por i kapustę. Smażyć krótko cały czas mieszając, tak, żeby papryka i por pozostały chrupiące.
  6. Dodać makaron Shirataki, usmażone mięso wraz z całą marynatą, kiełki fasoli, wszystko dobrze wymieszać i chwilę podgrzewać aż sos zgęstnieje.
  7. Potrawę podawać na gorąco posypaną pokrojoną dymką.