Wieprzowina z kasztanami wodnymi w liściach sałaty (San choy bau)
Wieprzowina z kasztanami wodnymi w liściach sałaty San choy bau to klasyczne chińskie danie wykonane z wieprzowiny (lub w mniej popularnych wersjach z kurczakiem, wołowiną lub krewetkami) z dodatkiem kasztanów wodnych doprawione imbirem i czosnkiem. Usmażone mięso z dodatkami serwuje się na liściach sałaty lodowej. Bardzo smaczne, łatwe do wykonania danie serwowane na ciepło z ryżem lub na zimno jako przekąska.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
4porcje 15minut
Servings Prep Time
4porcje 15minut
Ingredients
Do przybrania:
Instructions
  1. W woku na średnim ogniu rozgrzać 2 łyżki oleju do smażenia wraz z 1 łyżką oleju sezamowego, wrzucić cebulkę z imbirem i trochę przesmażyć. Po chwili dołożyć kasztany, pędy bambusa i czosnek, smażyć 2 minuty mieszając od czasu do czasu.
  2. Po 2 minutach dołożyć polędwiczkę wieprzową i smażyć mieszając aż zmieni kolor na jasny. Dodać sos hoisin i sos sojowy, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku chili w proszku i solą.
  3. Podgrzewać jeszcze 1 min. Ułożyć po 1/4 usmażonej porcji na środku liścia sałaty i podawać posypane kiełkami i polane sosem śliwkowym.
  4. Jeżeli podajemy na ciepło do jako dodatek można zaserwować z ryżem jaśminowym. San choy bau można podać jako zimną przystawkę, wtedy sałatę delikatnie zwijamy w małe rulony.