Wieprzowina z kasztanami wodnymi w liściach sałaty San choy bau to klasyczne chińskie danie wykonane z wieprzowiny (lub w mniej popularnych wersjach z kurczakiem, wołowiną lub krewetkami) z dodatkiem kasztanów wodnych doprawione imbirem i czosnkiem. Usmażone mięso z dodatkami serwuje się na liściach sałaty lodowej. Bardzo smaczne, łatwe do wykonania danie serwowane na ciepło z ryżem lub na zimno jako przekąska.
Ingredients
Do przybrania:
|
Instructions
- W woku na średnim ogniu rozgrzać 2 łyżki oleju do smażenia wraz z 1 łyżką oleju sezamowego, wrzucić cebulkę z imbirem i trochę przesmażyć. Po chwili dołożyć kasztany, pędy bambusa i czosnek, smażyć 2 minuty mieszając od czasu do czasu.
- Podgrzewać jeszcze 1 min. Ułożyć po 1/4 usmażonej porcji na środku liścia sałaty i podawać posypane kiełkami i polane sosem śliwkowym.
Share this Recipe
|
|
|
|