Prep Time | 30 minut |
Passive Time | 2 godziny |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 300 g schabu
- 1 szt. cebuli średniej, pociętej w półplasterki
- garść kiełków fasoli mung
- 4 ząbki czosnku wyciśniętego lub posiekanego
- 3 cm świeżego imbiru posiekanego
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 100 ml bulionu
- 2 łyżeczki mąka kukurydziana wymieszanej z 3 łyżkami wody
Marynata do mięsa:
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka sambal oelek
Ingredients
Marynata do mięsa:
|
|
Instructions
- Mięso kroimy na cieniutkie plasterki, im będą cieńsze tym lepsze, dodajemy składniki marynaty i odstawiamy do lodówki na 1h lub 2h (polecam odstawić na 2h, wtedy będziemy mieli pewność, że mięso przesiąknie wszystkimi składnikami).
- Rozgrzewamy woka, wlewamy 2 łyżki oleju i czekamy aż się solidnie rozgrzeje. Wrzucamy mięso i smażymy około 3-5 min (w zależności od palnika) - mięso gotowe powinno być zarumienione . Mięso odkładamy na talerz.
- W czystym woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy wcześniej pokrojone warzywa: cebule, czosnek, imbir, całość smażymy około 3 min.
- Do smażących się warzyw dorzucamy wcześniej usmażone mięso, oraz kiełki fasoli mung. Całość smażymy około minuty.
- Następnie wlewamy bulion, gotujemy od 30 sek. do 1 minuty. Na koniec zagęszczamy wszystko skrobią wymieszaną z wodą. Smażymy do czasu aż sos nie zgęstnieje. Gotowe, podajemy z ryżem. Smacznego.
Share this Recipe