Ocena ze starego portalu: 4,63 / 19 ocen
Klasyczne chińskie danie, jedno z najpopularniejszych. Uważaj żeby nie przesadzić z cukrem - za pierwszym razem mi się to niestety przytrafiło, zapomniałem, że biały cukier jest dużo słodszy od brązowego. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Klasyczne chińskie danie, jedno z najpopularniejszych. Uważaj żeby nie przesadzić z cukrem - za pierwszym razem mi się to niestety przytrafiło, zapomniałem, że biały cukier jest dużo słodszy od brązowego. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Prep Time | 45 minut |
Passive Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 400 g szynki wieprzowej lub łopatki
- 2 szt. cebuli grubo posiekanej
- 2 szt. marchewki pokrojonej ukośnie w plastry
- 1/2 szt. papryki zielonej pokrojonej w kostkę
- 1/2 szt. papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
- 2 ząbki czosnku posiekanego lub wyciśniętego
- 1/2 puszki ananasa pokrojonego w kostkę
- 2 szklanki oleju arachidowego do smażenia i frytowania
Marynata:
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1/4 łyżeczki soli
Ciasto:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąka kukurydziana
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki wody
Sos:
- 1 szklanka wody
- 2-3 łyżki octu ryżowego według gustu
- 2 łyżeczki keczupu
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 4-5 łyżek cukru trzcinowego według gustu
- 2 łyżki mąka kukurydziana wymieszanej z 3 łyżkami wody
Dodatek:
- kilka miseczek ryżu jaśminowego ugotowanego
Ingredients
Marynata:
Ciasto:
Sos:
Dodatek:
|
Instructions
- W woku rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać cebulę, marchewkę, papryki i czosnek. Smażyć mieszając 2 min. Dodać ananasa. Smażyć kolejne 30 sek. Wyjąć wszystko na talerz.
- W czystym woku rozgrzać 2 szklanki oleju. Wymieszać kawałki mięsa z ciastem i smażyć w 2 lub 3 porcjach na średnim ogniu 4-5 min (olej nie może być za gorący bo ciasto szybko się przypali a mięso będzie w środku jeszcze surowe). Wyjąć cedzakiem i osączyć dokładnie z oleju na papierowym ręczniku. Usmażyć całe mięso, osączyć, przełożyć na talerz i trzymać w cieple (najlepiej w piekarniku nagrzanym do 80 stopni).
Share this Recipe