Przejdź do treści

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym
Ocena ze starego portalu: 4,63 / 19 ocen
Klasyczne chińskie danie, jedno z najpopularniejszych. Uważaj żeby nie przesadzić z cukrem - za pierwszym razem mi się to niestety przytrafiło, zapomniałem, że biały cukier jest dużo słodszy od brązowego. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Prep Time 45 minut
Passive Time 30 minut
Servings
osoby
Ingredients
  • 400 g szynki wieprzowej lub łopatki
  • 2 szt. cebuli grubo posiekanej
  • 2 szt. marchewki pokrojonej ukośnie w plastry
  • 1/2 szt. papryki zielonej pokrojonej w kostkę
  • 1/2 szt. papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
  • 2 ząbki czosnku posiekanego lub wyciśniętego
  • 1/2 puszki ananasa pokrojonego w kostkę
  • 2 szklanki oleju arachidowego do smażenia i frytowania
Marynata:
Ciasto:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąka kukurydziana
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki wody
Sos:
Dodatek:
Prep Time 45 minut
Passive Time 30 minut
Servings
osoby
Ingredients
  • 400 g szynki wieprzowej lub łopatki
  • 2 szt. cebuli grubo posiekanej
  • 2 szt. marchewki pokrojonej ukośnie w plastry
  • 1/2 szt. papryki zielonej pokrojonej w kostkę
  • 1/2 szt. papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
  • 2 ząbki czosnku posiekanego lub wyciśniętego
  • 1/2 puszki ananasa pokrojonego w kostkę
  • 2 szklanki oleju arachidowego do smażenia i frytowania
Marynata:
Ciasto:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąka kukurydziana
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki wody
Sos:
Dodatek:
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Mięso pociąć w kostkę 2x2x1 cm.
  2. Wymieszać składniki marynaty, marynować mięso 30 min. Wymieszać dokładnie składniki na ciasto aż utworzy się gęsta, jednolita masa i odstawić.
  3. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać cebulę, marchewkę, papryki i czosnek. Smażyć mieszając 2 min. Dodać ananasa. Smażyć kolejne 30 sek. Wyjąć wszystko na talerz.
  4. W czystym woku rozgrzać 2 szklanki oleju. Wymieszać kawałki mięsa z ciastem i smażyć w 2 lub 3 porcjach na średnim ogniu 4-5 min (olej nie może być za gorący bo ciasto szybko się przypali a mięso będzie w środku jeszcze surowe). Wyjąć cedzakiem i osączyć dokładnie z oleju na papierowym ręczniku. Usmażyć całe mięso, osączyć, przełożyć na talerz i trzymać w cieple (najlepiej w piekarniku nagrzanym do 80 stopni).
  5. Do woka wlać wszystkie składniki sosu, zagotować mieszając aż zgęstnieje. Dodać usmażone warzywa z ananasem. Gotować 1-2 min, dodać wieprzowinę, dokładnie wymieszać. Podawać od razu z ryżem jaśminowym.
Share this Recipe