Wieprzowina w sosie czosnkowo-kolendrowym to cienkie smażone plasterki mięsa w bardzo aromatycznym sosie z czosnku i kolendrowy. Wieprzowinę zamiast smażyć można także upiec w piekarniku lub na grillu. Intensywność smaku regulujemy ilością dodanego czosnku.
Czas przygotowania | 20 minut |
Czas oczekiwania | 1 godzina |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 300 g schabu lub polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w spore, cienkie plasterki
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżka mąka kukurydziana
Marynata:
- 2 łyżki czosnku posiekanego
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżka świeżego imbiru startego
- 1 łyżka świeżej kolendry posiekanej
- 2 szt. cebuli dymki posiekanej
- 3 gwiazdki anyżu gwiazdkowatego
- 2/3 szklanki wody
- szczypta barwnika Annatto (daje czerwony kolor, opcjonalnie)
Dodatki:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Marynata:
Dodatki:
|
Sposób przygotowania
- Pozostałą marynatę wymieszać z mąką kukurydzianą i wlać do woka. Zagotować.
Udostępnij ten przepis