Wieprzowina w słodko-ostrym sosie
Ocena ze starego portalu: 4,82 / 11 ocen
Wieprzowina w słodko-ostrym sosie to potrawa o bardzo wyraźnym, mocnym smaku. Osobiście preferuję polędwiczkę wieprzową, uważam, że jest to najlepszy, najdelikatniejszy gatunek mięsa i do większość potraw z wieprzowiny używam właśnie polędwiczki. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.12.2024
Servings Prep Time
4osoby 1godzina
Passive Time
30minut
Servings Prep Time
4osoby 1godzina
Passive Time
30minut
Ingredients
Marynata:
Sos:
Ciasto:
  • 100g mąki pszennej
  • 1szt. jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2szklanki wody
Dodatek:
Instructions
  1. Mięso pokroić w 1 1/2 cm kostkę. Wymieszać wszystkie składniki marynaty, marynować mięso przez 1/2 h.
  2. W tym czasie sparzyć wrzątkiem pomidory przeznaczone na sos, obrać je następnie ze skórki i wyciąć nasady ogonków. Pomidory przekroić na pół, usunąć pestki i drobno pokroić. Oczyścić paprykę, umyć i pokroić w drobną kostkę. Obrać ze skórki owoce liczi, pokroić w drobną kostkę, tak samo pokroić ananasa. Imbir obrać i drobno posiekać.
  3. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i stale mieszając, krótko przesmażyć na nim najpierw imbir, później warzywa. Dodać owoce, cukier, ocet, sos sojowy i 1 szklankę wody. Zagotować wszystko i potrzymać na małym ogniu jeszcze przez 5 minut
  4. Mąkę kukurydzianą wymieszać z 4 łyżkami wody. Sos przyprawić sosem chili, pieprzem i solą. Dodać rozmieszaną mąkę kukurydzianą, sos, jeszcze raz zagotować i potrzymać w cieple (na minimalnym ogniu).
  5. Mąkę, jajko i sól wymieszać z 1/2 szklanki wody na gładkie ciasto. Mięso wyjąć z marynaty, dobrze osaczyć i obtaczać w cieście. W woku rozgrzać sporą ilość oleju i porcjami usmażyć w nim kawałki mięsa.
  6. Kostki mięsa krótko przed serwowaniem polać gorącym sosem lub podać oddzielnie mięso i sos.