Ocena ze starego portalu: 4,82 / 11 ocen
Wieprzowina w słodko-ostrym sosie to potrawa o bardzo wyraźnym, mocnym smaku. Osobiście preferuję polędwiczkę wieprzową, uważam, że jest to najlepszy, najdelikatniejszy gatunek mięsa i do większość potraw z wieprzowiny używam właśnie polędwiczki. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Wieprzowina w słodko-ostrym sosie to potrawa o bardzo wyraźnym, mocnym smaku. Osobiście preferuję polędwiczkę wieprzową, uważam, że jest to najlepszy, najdelikatniejszy gatunek mięsa i do większość potraw z wieprzowiny używam właśnie polędwiczki. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Prep Time | 1 godzina |
Passive Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- trochę oleju do smażenia
Marynata:
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 3 łyżki wina ryżowego
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki pieprzu
Sos:
- 3 szt. pomidora
- 1 szt. papryki zielonej
- 8 szt. owoców liczi
- 2 plastry ananasa
- 1 cm świeżego imbiru
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek octu ryżowego
- 5 łyżeczek sosu sojowego jasnego
- 3 łyżek mąka kukurydziana
- 2 łyżki sosu chili
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- szczypta soli
- 1 szklanka wody
Ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- 1 szt. jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki wody
Dodatek:
- 1 1/2 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Marynata:
Sos:
Ciasto:
Dodatek:
|
Instructions
- W tym czasie sparzyć wrzątkiem pomidory przeznaczone na sos, obrać je następnie ze skórki i wyciąć nasady ogonków. Pomidory przekroić na pół, usunąć pestki i drobno pokroić. Oczyścić paprykę, umyć i pokroić w drobną kostkę. Obrać ze skórki owoce liczi, pokroić w drobną kostkę, tak samo pokroić ananasa. Imbir obrać i drobno posiekać.
Share this Recipe