Wieprzowina w cieście z dipem sojowo-miodowym
Wieprzowina w cieście z dipem sojowo-miodowym to kawałki mięsa smażone w puszysty cieście z pysznym miodowo-sojowym sosem do maczania. Danie to można serwować solo z ryżem, jako przekąskę lub składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku. Olej do głębokiego smażenia trzeba mocno rozgrzać tak żeby prawie dymił a następnie zmniejszyć płomień i smażyć mięso partiami.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Passive Time
30minut
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Passive Time
30minut
Ingredients
Marynata:
Ciasto:
  • 3/4szklanki mąki pszennej
  • 1szt. jajkarozmąconego
  • 2łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200ml mleka
  • szczypta chili mielonego
Sos do maczania:
Do przybrania:
  • trochę szczypiorkuposiekanego
Dodatek:
Instructions
  1. Mięso marynować przynajmniej 30 min.
  2. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić mięso, smażyć mieszając ok. 3 minut. Wyjąć i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
  3. Zrobić ciasto stopniowo mieszając mąkę z proszkiem do pieczenia, jajkiem i mlekiem.
  4. Dodać chili i rozmieszać na gęste, lejące ciasto.
  5. W woku rozgrzać 3-4cm oleju. Zanurzać kawałki mięsa w cieście, wrzucać do woka i smażyć mieszając do uzyskania złoto-brązowego koloru. Wyjmować łyżką cedzakową i osuszać na ręczniku papierowym.
  6. Połączyć składniki sosu i wlać do osobnej miseczki.
  7. Wieprzowinę wyłożyć na talerze, przybrać szczypiorkiem i podawać z sosem do maczania.