Wieprzowina w cieście z dipem sojowo-miodowym to kawałki mięsa smażone w puszysty cieście z pysznym miodowo-sojowym sosem do maczania. Danie to można serwować solo z ryżem, jako przekąskę lub składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku. Olej do głębokiego smażenia trzeba mocno rozgrzać tak żeby prawie dymił a następnie zmniejszyć płomień i smażyć mięso partiami.
Prep Time | 30 minut |
Passive Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 400 g polędwiczki wieprzowej pokrojonej w kostkę 2 x 2 cm
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
Marynata:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka świeżego imbiru posiekanego lub startego na tarce
- 1 łyżka czosnku wyciśniętego lub posiekanego
Ciasto:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szt. jajka rozmąconego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
- szczypta chili mielonego
Sos do maczania:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka szczypiorku posiekanego
Do przybrania:
- trochę szczypiorku posiekanego
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Marynata:
Ciasto:
Sos do maczania:
Do przybrania:
Dodatek:
|
Instructions
- W woku rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić mięso, smażyć mieszając ok. 3 minut. Wyjąć i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
- Połączyć składniki sosu i wlać do osobnej miseczki.
Share this Recipe