Wieprzowina smażona z imbirem – Buta no shogayaki
Wieprzowina smażona z imbirem Buta no shogayaki to japońskie, aromatyczne danie z dodatkiem chrupiących grzybów, które zadowoli niejednego smakosza kuchni orientalnej. Danie to podajemy na ciepło z makaronem sojowym i surówką.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 15minut
Passive Time
2godziny
Servings Prep Time
4osoby 15minut
Passive Time
2godziny
Ingredients
  • 4plastry schabu
  • 1,5łyżki mąki pszennejdo oprószenia mięsa
  • 2łyżki oleju do smażenia
  • garść białych grzybówwymoczonych i podzielonych na kawałki
  • 1/2szklanki wody
  • pieprzdo smaku
Marynata:
Dodatki:
Instructions
  1. W małej miseczce mieszamy składniki sosu.
  2. Kroimy schab na paski szerokości 2 cm. Wkładamy mięso do miseczki, zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
  3. Wyjmujemy kawałki mięsa z zalewy, kładziemy na desce i lekko oprószamy mąką z obu stron. Najlepiej zrobić to przy pomocy sitka.
  4. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy schab z obu stron.
  5. Wlewamy pozostałą marynatę, dolewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy białe grzyby i mieszamy. Dusimy krótko pod przykryciem, ok. 2 minut. Na koniec możemy doprawić do smaku pieprzem.
  6. Podajemy wieprzowinę z dodatkiem makaronu sojowego i surówki z startej białej rzodkwi posypanej prażonym sezamem.