Wieprzowina po syczuańsku
Ocena ze starego portalu: 4,90 / 10 ocen
Wieprzowina po syczuańsku to danie dla tych, którzy nie lubią przesiadywać długo w kuchni podczas przygotowywania posiłku. Szybka potrawa przyrządzona metodą stir-fry. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

24.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Ingredients
  • 400g polędwiczki wieprzowej
  • 1szt. papryki czerwonejpociętej w paski
  • 1szt. marchewkipociętej w zapałki
  • 3szt. cebuli dymkisam szczypior, pociety w 3 cm kawałki
  • 3łyżki oleju do smażenia
Sos:
Dodatek:
Instructions
  1. Mięso pociąć w cienkie paski.
  2. W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju, smażyć warzywa 1,5-2 min cały czas mieszając Wyjąć wszystko na talerz.
  3. W woku rozgrzać ponownie 2 łyżki oleju. Włożyć mięso i smażyć mieszając aż zmieni kolor (ok 1-1,5 min).
  4. Dodać do woka usmażone warzywa i sos, wymieszać, smażyć jeszcze 15 sek. Danie gotowe.