Wieprzowina na czerwono
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Wieprzowina na czerwono to łagodne, lekko słodkawe danie gulaszowe charakterystyczne dla kuchni Szanghaju. Tak się składa, że byłem w Szanghaju kilka miesięcy temu i rzeczywiście większość dań w tych okolicach jest łagodna ze słodkawym smakiem. Muszę przyznać, że troszkę “cierpiałem” z powodu tej regionalnej łagodności w kuchni, gdyż osobiście preferuję pikantne potrawy, potrawa słodko-łagodna jest bardzo miła odmianą, ale łagodne potrawy non-stop to dla mnie zbyt wiele! Zgodnie z przepisem gotowałem mięso przez godzinę, ale jak dla mnie było za twarde, następnym razem będę gotował zdecydowanie dłużej 1,5-2 godziny, aż mięso zrobi się kruchutkie. W tradycyjnym chińskim przepisie Wieprzowina na czerwono wykonywana jest z boczku (jadłem taki w Szanghaju dla mnie super ale boczek nie wszystkim może odpowiadać) tym razem użyłem jednak szynki, ale może być także schab, karkówka lub polędwiczka. Potrawa jest bardzo smaczna, o nietypowym, można wręcz powiedzieć deserowym, karmelowo-cynamonowo-anyżkowym smaku. Świetnie nadaje się do obiadu w akompaniamencie ryżu i drugiej pikantnej potrawy. Jeszcze małe wyjaśnienie co do nazwy dania, w Chinach czerwonymi (hong shao dosł. gotowane na czerwono) nazywa się dania duszone zazwyczaj w sosie sojowym z dodatkiem karmelu, co nadaje daniom apetyczny czerwono-brązowy lub brązowy kolor.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

25.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 10minut
Cook Time
2godziny
Servings Prep Time
4osoby 10minut
Cook Time
2godziny
Ingredients
Dodatek:
Instructions
  1. Pokroić wieprzowinę w 3 cm kostki.
  2. Rozgrzać olej w woku, dodać cukier i mieszać, dopóki nie nabierze złocistego koloru.
  3. Wówczas dodać cebulę, imbir, cynamon, anyżek i mięso. Smażyć na dużym ogniu, cały czas mieszając.
  4. Jak tylko mięso pokryje się równomiernie cukrem, wlać sos sojowy i wino ryżowe a następnie dodać tyle wody by całkowicie przykryła mięso. Zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i dusić ok 2 godz, tak by mięso stało się kruche. Od czasu do czasu dolewamy trochę wody, żeby mięso było cały czas zalane.
  5. Na samym końcu zagęścić potrawę mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Podawać gorące z gotowanym ryżem.