Wieprzowina Lo Mein
Wieprzowina Lo Mein to klasyczne chińskie danie z makaronu i wieprzowiny w aromatycznym sosie. “Lo main” oznacza “wymieszany makaron”, ponieważ makaron nie jest smażony tylko wymieszany z usmażonym mięsem i sosem pod koniec przygotowania potrawy. Oryginalnie danie serwowane jest z rzadkim sosem opcjonalnie możemy zagęścić sos 2 łyżeczkami skrobi kukurydzianej.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 20minut
Passive Time
30minut
Servings Prep Time
4osoby 20minut
Passive Time
30minut
Ingredients
Marynata:
Do przybrania:
  • 1łyżka cebuli dymkisam szczypior, posiekany
Instructions
  1. Wymieszać składniki marynaty i zalać nimi mięso. Odstawić na 30 minut.
  2. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
  3. Rozgrzać 2 łyżki oleju w gorącym woku. Wrzucić mięso i smażyć je mieszając przez 3-4 minuty. Wyjąć mięso na talerz.
  4. Wlać do woka ponownie 2 łyżki oleju, wrzucić imbir i czosnek. Dodać marchewkę, pora i smażyć mieszając przez 2 minuty.
  5. Dołożyć grzyby i smażyć następne 2 minuty.
  6. Wrzucić z powrotem mięso i ugotowany makaron.
  7. Zalać wszystko gorącym rosołem i doprawić do smaku solą oraz sokiem z limonki. Wymieszać wszystko starannie i posypać szczypiorem. Podawać potrawę gorącą.