Przejdź do treści

Wieprzowina Lo Mein

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Wieprzowina Lo Mein
Wieprzowina Lo Mein to klasyczne chińskie danie z makaronu i wieprzowiny w aromatycznym sosie. "Lo main" oznacza "wymieszany makaron", ponieważ makaron nie jest smażony tylko wymieszany z usmażonym mięsem i sosem pod koniec przygotowania potrawy. Oryginalnie danie serwowane jest z rzadkim sosem opcjonalnie możemy zagęścić sos 2 łyżeczkami skrobi kukurydzianej.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 20 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Do przybrania:
  • 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
Czas przygotowania 20 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Do przybrania:
  • 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Wymieszać składniki marynaty i zalać nimi mięso. Odstawić na 30 minut.
    Wieprzowina Lo Mein
  2. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
    Wieprzowina Lo Mein
  3. Rozgrzać 2 łyżki oleju w gorącym woku. Wrzucić mięso i smażyć je mieszając przez 3-4 minuty. Wyjąć mięso na talerz.
    Wieprzowina Lo Mein
  4. Wlać do woka ponownie 2 łyżki oleju, wrzucić imbir i czosnek. Dodać marchewkę, pora i smażyć mieszając przez 2 minuty.
  5. Dołożyć grzyby i smażyć następne 2 minuty.
    Wieprzowina Lo Mein
  6. Wrzucić z powrotem mięso i ugotowany makaron.
    Wieprzowina Lo Mein
  7. Zalać wszystko gorącym rosołem i doprawić do smaku solą oraz sokiem z limonki. Wymieszać wszystko starannie i posypać szczypiorem. Podawać potrawę gorącą.
    Wieprzowina Lo Mein
Udostępnij ten przepis