Wątróbka smażona z makaronem Soba i warzywami
Wątróbka smażona z makaronem Soba i warzywami to smaczne, zdrowe i pożywne danie. Przy przygotowaniu tej potrawy pamiętajmy aby wątróbkę smażyć krótko i nie solić jej wcześniej. W innym wypadku stanie się łykowata i twarda.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 30minut
Passive Time
20minut
Servings Prep Time
4osoby 30minut
Passive Time
20minut
Ingredients
Marynata:
Instructions
  1. Wątróbkę opłukać i pokroić wzdłuż w cienkie paski.
  2. Wszystkie składniki marynaty wymieszać z sobą i zalać wątróbkę. Odstawić na przynajmniej 20 minut w chłodne miejsce.
  3. Ugotować makaron wg. przepisu na opakowaniu.
  4. Wyjąć mięso z marynaty, odsączyć i obtoczyć w niewielkiej ilości mąki pszennej.
  5. Rozgrzać wok, wlać 2 łyżki oleju, wrzucić warzywa i grzyby. Smażyć mieszając 3-4 minuty, następnie przełożyć na talerz.
  6. W woku rozgrzać ponownie 2 łyżki oleju, wrzucić wątróbkę, smażyć mieszając 4 minuty.
  7. Dodać usmażone warzywa z grzybami i kiełki fasoli mung, dolać pozostałą marynatę, wrzucić makaron i doprawić ewentualnie solą do smaku. Gotować krótko aż wszystkie składniki się podgrzeją.
  8. Podawać potrawę posypaną posiekaną dymką.