Warzywa z grzybami stir-fry w orzechowym sosie
Warzywa z grzybami stir-fry w orzechowym sosie to tajskie wegetariańskie danie z warzyw i grzybów shitake, któremu pożywności dodają orzechy nerkowca i masło orzechowe. Danie typu stir-fry smażone w woku, łatwe i szybkie do przygotowania. Należy je serwować z ryżem jaśminowy lub makaronem ryżowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 25minut
Servings Prep Time
2osoby 25minut
Ingredients
  • 4szt. grzybów shitake
  • garść fasolki szparagowejpokrojonej w 4 cm kawałki
  • kilkaróżyczek brokuła
  • 3szt. cebulki dymki(cebulki bez szczypioru), pokrojone w cienkie plasterki
  • 1szt. marchewkipokrojonej w słupki
  • 1szt. papryczki chilidrobno posiekanej
  • 1/2szklanki wody
  • garść orzechów nerkowcalub fistaszków, uprażonych na suchej patelni, do posypania
  • 2łyżki oleju do smażenia
Sos:
Dodatkowo:
Instructions
  1. Grzyby shitake wymoczyć w gorącej wodzie 20 minut, następnie odcedzić, odciąć twarde nóżki i pokroić w paski.
  2. W garnku z gotującą się wodą blanszować fasolkę i brokuły przez 1 minutę. Odcedzić na sitku.
  3. Rozgrzać olej w woku, aż zacznie dymić. Wrzucić cebulkę i smażyć, mieszając 1 minutę.
  4. Dodać grzyby, marchewkę, papryczkę chili i smażyć mieszając przez 1 minutę.
  5. Dołożyć blanszowane warzywa i smażyć aż zmiękną a sok wyparuje.
  6. Dodać sos, dokładnie wymieszać.
  7. Pod koniec dodać wodę, wymieszać i gotować jeszcze 1 minutę. Potrawę podawać z ryżem lub makaronem ryżowym posypaną orzechami nerkowca lub orzeszkami ziemnymi.