Warzywa z grzybami stir-fry w orzechowym sosie to tajskie wegetariańskie danie z warzyw i grzybów shitake, któremu pożywności dodają orzechy nerkowca i masło orzechowe. Danie typu stir-fry smażone w woku, łatwe i szybkie do przygotowania. Należy je serwować z ryżem jaśminowy lub makaronem ryżowym.
Prep Time | 25 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 4 szt. grzybów shitake
- garść fasolki szparagowej pokrojonej w 4 cm kawałki
- kilka różyczek brokuła
- 3 szt. cebulki dymki (cebulki bez szczypioru), pokrojone w cienkie plasterki
- 1 szt. marchewki pokrojonej w słupki
- 1 szt. papryczki chili drobno posiekanej
- 1/2 szklanki wody
- garść orzechów nerkowca lub fistaszków, uprażonych na suchej patelni, do posypania
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sos:
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka oleju sezamowego
Dodatkowo:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu lub
- 200 g makaronu ryżowego ugotowanego
Ingredients
Sos:
Dodatkowo:
|
Instructions
- W garnku z gotującą się wodą blanszować fasolkę i brokuły przez 1 minutę. Odcedzić na sitku.
- Rozgrzać olej w woku, aż zacznie dymić. Wrzucić cebulkę i smażyć, mieszając 1 minutę.
- Dodać grzyby, marchewkę, papryczkę chili i smażyć mieszając przez 1 minutę.
- Dodać sos, dokładnie wymieszać.
Share this Recipe