Uramaki sushi z wędzonym łososiem, awokado i marchewką
Uramaki sushi z wędzonym łososiem, awokado i marchewką to odmiana sushi zwijanego, w której ryż znajduje się na zewnątrz. Tym razem nie tylko ryż ale także plasterki łososia przeniosły się ze środka na powierzchnię rolki. Smaczna i bardzo atrakcyjna dla oka odmiana sushi. Łososia wędzonego można także zastąpić łososiem surowym. Do przygotowania uramaki matę do sushi należy owinąć folią spożywczą dzięki czemu ryż nie przyklei się maty.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 1,5godziny
Servings Prep Time
4osoby 1,5godziny
Ingredients
Dodatki:
Instructions
  1. Przygotować składniki. Matę bambusową do sushi owinąć ściśle folią spożywczą.
  2. Płat nori położyć na macie bambusowej do sushi owiniętej folią spożywczą dłuższym bokiem do siebie.
  3. Dłonią zwilżoną w zimnej wodzie nabrać garść ryżu i rozłożyć go równomiernie na całym nori, nie zostawiając wolnych miejsc.
  4. Odwrócić płat na drugą stronę tak aby ryż znalazł się pod spodem.
  5. Po środku ułożyć porcje nadzienia zaczynając od niewielkiej ilości majonezu (wygodnie jest zastosować majonez w szprycy), następnie plastry awokado i słupki marchewki.
  6. posypać lekko czarnym sezamem.
  7. Zaczynając od dołu nori, zagiąć matę i płat nori na nadzienie, zawijać dalej lekko dociskając nadzienie.
  8. Przełożyć na deskę, łączeniem do dołu i pozostawić rolki na kilka minut aby się dobrze skleiły.
  9. Ułożyć plastry łososia na wierzchu zrolowanego sushi a następnie przy pomocy bardzo ostrego noża pokroić na 8 części.
  10. Układać na talerzykach przyozdabiając żurawiną w galaretce. Podawać z imbirem marynowanym, sosem sojowym i pastą wasabi.