Tom Kha Kai
Tom Kha Kai, czyli tajska zupa z kurczaka na mleku kokosowym. Ta zupa jest klasycznym daniem kuchni tajskiej, które czerpie inspirację z tradycyjnych smaków i składników używanych w tej części świata.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Admin KO

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings
4osoby
Cook Time
40minut
Servings
4osoby
Cook Time
40minut
Ingredients
Instructions
  1. Grzyby zalewamy ciepłą przegotowaną wodą i moczymy ponad 30 minut.
  2. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i świeżym imbirem. Wszystko dokładnie mieszamy
  3. Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej kostkę bulionową
  4. Następnie dodajemy mleczko kokosowe, pastę Tom Kha, sos rybny oraz cukier palmowy, szczyptę galangalu. Całość gotujemy, często mieszając.
  5. Dodajemy kolejno pokrojonego w kostkę kurczaka oraz odsączone i pokrojone w mniejsze kawałki grzyby shitake.
  6. Wszystko razem gotujemy, aż kurczak i grzyby będą wystarczająco miękkie. Na koniec dodajemy sok z limonki oraz płatki chili.
  7. Gotową zupę przelewamy do miski i dekorujemy plasterkami limonki, papryczką chili, natką pietruszki lub świeżą kolendrą.
Recipe Notes

Jest to przepis na garnek zupy dla całej rodziny! Duże i smaczne porcje 😀