Przejdź do treści

Tom Kha Kai tajska zupa kokosowa z kurczakiem

  • przez

Tom Kha Kai, czyli zupa z kurczaka na mleku kokosowym, ma swoje korzenie w tajskiej tradycji kulinarnej. Jest to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań tej kuchni, które czerpie inspirację z bogatej palety smaków i składników typowych dla Tajlandii. Ta zupa jest popularna zarówno wśród mieszkańców, jak i turystów, dzięki wyjątkowemu połączeniu mleka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej, liści limonki kaffir, kurczaka i chili. Do przygotowania tej wersji zupy użyliśmy gotowej pasty do zupy Tom Kha

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Tom Kha Kai
Tom Kha Kai, czyli tajska zupa z kurczaka na mleku kokosowym. Ta zupa jest klasycznym daniem kuchni tajskiej, które czerpie inspirację z tradycyjnych smaków i składników używanych w tej części świata.
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Zupy
Kuchnia Kuchnia tajska
Cook Time 40 minut
Servings
osoby
Ingredients
Rodzaj dania Zupy
Kuchnia Kuchnia tajska
Cook Time 40 minut
Servings
osoby
Ingredients
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Grzyby zalewamy ciepłą przegotowaną wodą i moczymy ponad 30 minut.
  2. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i świeżym imbirem. Wszystko dokładnie mieszamy
  3. Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej kostkę bulionową
  4. Następnie dodajemy mleczko kokosowe, pastę Tom Kha, sos rybny oraz cukier palmowy, szczyptę galangalu. Całość gotujemy, często mieszając.
  5. Dodajemy kolejno pokrojonego w kostkę kurczaka oraz odsączone i pokrojone w mniejsze kawałki grzyby shitake.
  6. Wszystko razem gotujemy, aż kurczak i grzyby będą wystarczająco miękkie. Na koniec dodajemy sok z limonki oraz płatki chili.
  7. Gotową zupę przelewamy do miski i dekorujemy plasterkami limonki, papryczką chili, natką pietruszki lub świeżą kolendrą.
Recipe Notes

Jest to przepis na garnek zupy dla całej rodziny! Duże i smaczne porcje 😀

Share this Recipe