Ocena ze starego portalu: 4,5 / 2 oceny
To pierwsze danie z tofu jakie dodałem. Nie znaczy to, że nie próbowałem nigdy wcześniej dań z tofu. Próbowałem kilka razy, ale niestety tofu polskiej produkcji, które mogłem kupić w hipermarketach (nie podam producenta, żeby nie robić antyreklamy) jest niezbyt zjadliwe. Przygotowałem wcześniej kilka potraw z polskiego tofu ale nie przeszły "testu stołowego", smakowały jak kawałki tynku, niezależnie od tego jak były przyprawione. Kiedy jednak kupiłem prawdziwe tofu w chińskim sklepiku w Warszawie dopiero zrozumiałem co to znaczy dobre tofu. Tofu praktycznie nie ma własnego smaku tylko nabiera smaku dodanego sosu, musi być jednak dostatecznie długo w nim gotowane (sęk w tym, że polskie tofu nie za bardzo chce złapać jakikolwiek smak). Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
To pierwsze danie z tofu jakie dodałem. Nie znaczy to, że nie próbowałem nigdy wcześniej dań z tofu. Próbowałem kilka razy, ale niestety tofu polskiej produkcji, które mogłem kupić w hipermarketach (nie podam producenta, żeby nie robić antyreklamy) jest niezbyt zjadliwe. Przygotowałem wcześniej kilka potraw z polskiego tofu ale nie przeszły "testu stołowego", smakowały jak kawałki tynku, niezależnie od tego jak były przyprawione. Kiedy jednak kupiłem prawdziwe tofu w chińskim sklepiku w Warszawie dopiero zrozumiałem co to znaczy dobre tofu. Tofu praktycznie nie ma własnego smaku tylko nabiera smaku dodanego sosu, musi być jednak dostatecznie długo w nim gotowane (sęk w tym, że polskie tofu nie za bardzo chce złapać jakikolwiek smak). Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 paczka tofu zwartego (ok. 300 gram)
- 1 szt. cebuli dymki cebulka i szczypior, grubo posiekane
- 2 ząbki czosnku wyciśniętego
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1 łyżeczka wody
Sos:
- 2 kopiaste łyżki sosu z czarnej fasoli
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki wina ryżowego
- 2 łyżeczki sosu chili
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyzeczki soli
Dodatek:
- kilka miseczek ryżu jaśminowego ugotowanego
Ingredients
Sos:
Dodatek:
|
Instructions
Share this Recipe