Tofu z mieloną wieprzowiną Mapo Tofu
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 5 ocen
Tofu z mieloną wieprzowiną (Mapo Tofu) to słynne chińskie danie z prowincji Syczuan znane na całym świecie. W oryginalnym wydaniu jest bardzo ostre, dla typowego polskiego podniebienia zbyt ostre, dlatego w zależności od gustu należy dodać od 1/2 do 3 łyżeczek sosu chili. Do wykonania tej potrawy użyliśmy miękkiego tofu o jedwabistej konsystencji, jednak równie dobrze nadaje się tofu zwarte. Tofu jest praktycznie bez smaku ale to należy przyjąć jako zaletę gdyż zanurzone w sosach i przyprawach chłonie ich aromaty i „budzi się do życia”. Ma także mnóstwo walorów odżywczych, posiada lekkostrawne białko, wysoką zawartość wapnia, potasu i magnezu, obniża poziom cholesterolu i jest niskokaloryczne.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

24.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 15minut
Cook Time
15minut
Servings Prep Time
2osoby 15minut
Cook Time
15minut
Ingredients
Sos:
Instructions
  1. Bardzo delikatnie wyjąć tofu z opakowania, odlać płyn, przełożyć na talerz i ostrożnie pokroić na spore kawałki (4-5 cm).
  2. Rozgrzać wok i wlać olej, jak zacznie dymić wrzucić wieprzowinę. Smażyć mieszając przez 3 minuty, rozdzielać łopatką kawałki mięsa. Po usmażeniu przełożyć mięso na talerz.
  3. Zmniejszyć nieco ogień i dodać do woka czosnek, imbir, czarną fasolę i sos chili. Smażyć przez 2 min. cały czas mieszając.
  4. Dodać usmażoną wcześniej wieprzowinę w raz z przygotowanym sosem.
  5. Całość dokładnie wymieszać i po minucie dodać wodę.
  6. Doprowadzić do wrzenia, następnie maksymalnie zmniejszyć ogień i delikatnie dodać tofu do woka, gotować jeszcze kilka minut. Wsypać pokrojoną dymkę. Po trzech minutach zakończyć gotowanie.
  7. Przełożyć na talerz, posypać pieprzem syczuańskim i udekorować świeżą kolendrą. Potrawę można podać z ryżem jaśminowym.