Ocena ze starego portalu: 5,00 / 5 ocen
Tofu z mieloną wieprzowiną (Mapo Tofu) to słynne chińskie danie z prowincji Syczuan znane na całym świecie. W oryginalnym wydaniu jest bardzo ostre, dla typowego polskiego podniebienia zbyt ostre, dlatego w zależności od gustu należy dodać od 1/2 do 3 łyżeczek sosu chili. Do wykonania tej potrawy użyliśmy miękkiego tofu o jedwabistej konsystencji, jednak równie dobrze nadaje się tofu zwarte. Tofu jest praktycznie bez smaku ale to należy przyjąć jako zaletę gdyż zanurzone w sosach i przyprawach chłonie ich aromaty i „budzi się do życia”. Ma także mnóstwo walorów odżywczych, posiada lekkostrawne białko, wysoką zawartość wapnia, potasu i magnezu, obniża poziom cholesterolu i jest niskokaloryczne.
Tofu z mieloną wieprzowiną (Mapo Tofu) to słynne chińskie danie z prowincji Syczuan znane na całym świecie. W oryginalnym wydaniu jest bardzo ostre, dla typowego polskiego podniebienia zbyt ostre, dlatego w zależności od gustu należy dodać od 1/2 do 3 łyżeczek sosu chili. Do wykonania tej potrawy użyliśmy miękkiego tofu o jedwabistej konsystencji, jednak równie dobrze nadaje się tofu zwarte. Tofu jest praktycznie bez smaku ale to należy przyjąć jako zaletę gdyż zanurzone w sosach i przyprawach chłonie ich aromaty i „budzi się do życia”. Ma także mnóstwo walorów odżywczych, posiada lekkostrawne białko, wysoką zawartość wapnia, potasu i magnezu, obniża poziom cholesterolu i jest niskokaloryczne.
Prep Time | 15 minut |
Cook Time | 15 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 paczka tofu zwartego lub tofu miękkiego
- 3 łyżki oleju arachidowego do smażenia
- 200 g mielonej wieprzowiny
- 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
- 3 cm świeżego imbiru pociętego w zapałkę
- 1 łyżka fermentowanej czarnej fasoli
- 3 łyżeczki sosu chili Sriracha lub mniej według gustu
- 3/4 szklanki wody
- 1 szt. cebuli dymki sam szczypior, pokrojony w ukośne kawałki
- 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego zmiażdżonego
- garść świeżej kolendry
Sos:
- 4 łyżki wina ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Ingredients
Sos:
|
Instructions
- Rozgrzać wok i wlać olej, jak zacznie dymić wrzucić wieprzowinę. Smażyć mieszając przez 3 minuty, rozdzielać łopatką kawałki mięsa. Po usmażeniu przełożyć mięso na talerz.
- Zmniejszyć nieco ogień i dodać do woka czosnek, imbir, czarną fasolę i sos chili. Smażyć przez 2 min. cały czas mieszając.
- Dodać usmażoną wcześniej wieprzowinę w raz z przygotowanym sosem.
- Całość dokładnie wymieszać i po minucie dodać wodę.
Share this Recipe