Przejdź do treści

Tofu z mieloną wieprzowiną Mapo Tofu

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Tofu z mieloną wieprzowiną Mapo Tofu
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 5 ocen
Tofu z mieloną wieprzowiną (Mapo Tofu) to słynne chińskie danie z prowincji Syczuan znane na całym świecie. W oryginalnym wydaniu jest bardzo ostre, dla typowego polskiego podniebienia zbyt ostre, dlatego w zależności od gustu należy dodać od 1/2 do 3 łyżeczek sosu chili. Do wykonania tej potrawy użyliśmy miękkiego tofu o jedwabistej konsystencji, jednak równie dobrze nadaje się tofu zwarte. Tofu jest praktycznie bez smaku ale to należy przyjąć jako zaletę gdyż zanurzone w sosach i przyprawach chłonie ich aromaty i „budzi się do życia”. Ma także mnóstwo walorów odżywczych, posiada lekkostrawne białko, wysoką zawartość wapnia, potasu i magnezu, obniża poziom cholesterolu i jest niskokaloryczne.
Votes: 2
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Prep Time 15 minut
Cook Time 15 minut
Servings
osoby
Ingredients
Sos:
Prep Time 15 minut
Cook Time 15 minut
Servings
osoby
Ingredients
Sos:
Votes: 2
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Bardzo delikatnie wyjąć tofu z opakowania, odlać płyn, przełożyć na talerz i ostrożnie pokroić na spore kawałki (4-5 cm).
  2. Rozgrzać wok i wlać olej, jak zacznie dymić wrzucić wieprzowinę. Smażyć mieszając przez 3 minuty, rozdzielać łopatką kawałki mięsa. Po usmażeniu przełożyć mięso na talerz.
  3. Zmniejszyć nieco ogień i dodać do woka czosnek, imbir, czarną fasolę i sos chili. Smażyć przez 2 min. cały czas mieszając.
  4. Dodać usmażoną wcześniej wieprzowinę w raz z przygotowanym sosem.
  5. Całość dokładnie wymieszać i po minucie dodać wodę.
  6. Doprowadzić do wrzenia, następnie maksymalnie zmniejszyć ogień i delikatnie dodać tofu do woka, gotować jeszcze kilka minut. Wsypać pokrojoną dymkę. Po trzech minutach zakończyć gotowanie.
    Tofu z mieloną wieprzowiną Mapo Tofu
  7. Przełożyć na talerz, posypać pieprzem syczuańskim i udekorować świeżą kolendrą. Potrawę można podać z ryżem jaśminowym.
    Tofu z mieloną wieprzowiną Mapo Tofu
Share this Recipe