Tofu-sushi to rodzaj sushi nigiri bez użycia ryżu z wykorzystaniem mniej kalorycznego tofu. Jako dodatki mogą nam posłużyć różne rodzaje ryb i owoców morza. Może być także wykonane w wersji wegetariańskiej z samymi warzywami lub omletem. Dodatek ostrego imbiru, wymieszanego z dymką i sosem sojowym, tworzy doskonałą nutę smakową. Spróbujcie, pyszne!
Prep Time | 10 minut |
Servings |
kawałków
|
Ingredients
- 300 g tofu zwartego pokrojonego w prostokąty 1x2x5cm
- 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- 1 łyżka imbiru marynowanego do sushi posiekanego
- 1 łyżka sosu sojowego japońskiego
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 15 pasków wodorostów nori (tyle ile mamy porcji tofu)
Sushi topping (różne):
- węgorz grillowany Unagi
- krewetki Ebi
- surowy łosoś etc.
Ingredients
Sushi topping (różne):
|
Instructions
- Wymieszać posiekaną dymkę z imbirem, dodać łyżeczką sosu sojowego i odrobiną oleju sezamowego.
- Na prostokąty tofu układać przygotowane sushi topping. Ja ułożyłem plastry tilapii, krewetki Ebi i węgorza grillowanego (można tez użyć łososia, tuńczyka, omlet tamago, paluszki krabowe, ogórka, awokado, gruszkę, mango etc.).
- Każdą z porcji przewiązać paskiem nori, smarując łączenie odrobiną sosu sojowego (łączenie pasków powinno znajdować się od spodu).
Share this Recipe