Tofu grillowane po koreańsku to inspirowane kuchnią koreańską danie wegetariańskie. W daniu tym Magda użyła duża ilość mojej ulubionej koreańskie pasty chili Gochujang, a to gwarantuje, że będzie ostre i bardzo smaczne. Dzięki dodatkowi mirinu i miodu potrawa uzyskuje ciekawy ostro-słodki smak. Tofu po koreańsku możemy grillować a także upiec w piekarniku (wersja obiadowa).
Tofu grillowane po koreańsku - grill w wersji wege
Grill w wersji wege to nadal w naszym mięsożernym kraju nie lada wyzwanie. Oprócz pysznych warzyw, możemy też grillować różnego rodzaju sery. Ja dla odmiany proponuję danie z tofu. Do przygotowania tej potrawy najlepsze jest zwarte tofu. Możemy także uzyć miękkiego tofu ale przed zamarynowaniem polecam je odsączyć na sicie, aby pozbyć się nadmiaru wody. Tofu w moim daniu stanowi kontrapunkt dla chrupiących szparagów w panierce, ale równie dobre będzie podane jako danie główne np. z kimchi lub marynowanymi nowalijkami.Prep Time | 10 minut |
Cook Time | 20 minut |
Passive Time | 8 godzin |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 paczka tofu zwartego (350g)
Marynata:
- 2 łyżki mirinu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4 łyżki koreańskiej pasty chili Gochujang
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty
- 1 łyżeczka świeżego imbiru posiekanego
Sos:
- 1 łyżka koreańskiej pasty chili Gochujang
- 2 łyżki majonezu
Ingredients
Marynata:
Sos:
|
Instructions
- Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Tofu kroimy w plastry, obtaczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki najlepiej na noc.
- Na papier do pieczenia wykładamy tofu, smarujemy je dokładnie marynatą i pieczemy przez ok. 20 min w piekarniku nastawionym na 180°C ewentualnie grillujemy ułożone na tacce przez kilkanaście minut.
Share this Recipe