Tempura z dorsza w sosie mango to danie z chrupiącej ryby w słodko-słonym sosie. W odróżnieniu od tradycyjnej tempury, którą serwuje się z sosami do maczania, w tym daniu panierowane kawałki ryby łączone są z sosem. Sos mango najlepiej jest przygotować ze świeżego owocu, który ma naturalny kwasek. Jeżeli używacie mango z puszki to sos będzie słodszy dlatego lepiej ograniczyć lub w ogóle zrezygnować z dodatku cukru. Tak przygotowana tempura stanowi danie główne i należny ją serwować z gotowanym ryżem. Jako, że jest to łagodne danie o słodkim smaku świetnie komponuje się z ostrą i wytrawną kimchi z kapusty.
JAPOŃSKA TEMPURA
Tempura to popularne japońskie danie: kawałki ryb, owoców morza, warzyw panierowane w chrupiącej panierce na głębokim oleju. Podaje się ją z ryżem, jako dodatek do dań lub jako przekąskę z sosami do maczania. Tempura z dorsza w sosie mango jest daniem nietypowym ponieważ panierowana ryba łączona jest z sosem przed podaniem. Można powiedzieć, że jest to japońskie danie przyrządzone na sposób chiński.Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 350 g filetu z dorsza
Ciasto tempura:
- 3/4 szklanki mąki do tempury
- 1 szklanka wody zimnej
- 1 szt. jajka
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
Sos:
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki pulpy z mango (rozgnieść kawałki owocu)
- 1 łyżka świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 2 łyżki cukru palmowego (dodaj na koniec po spróbowaniu sosu)
Dodatki:
- sezam czarny do posypania dania
- 1 szklanka ryżu japońskiego ugotowanego wg. przepisu
- kimchi z kapusty
Ingredients
Ciasto tempura:
Sos:
Dodatki:
|
Instructions
- Dorsza kroimy na kawałki mniej więcej 3x3cm, maczamy w tempurze i smażymy na głębokim oleju. Po smażeniu osączamy z tłuszczu na papierze kuchennym.
- W woku podgrzewamy masło dodajemy pulpę z mango, imbir, sos rybny, chilli i mieszamy. Jeżeli używasz mango z puszki jest ono dużo słodsze dlatego uważaj z dodawaniem cukru żeby nie przesłodzić - spróbuj najpierw sos i dopiero dodaj (lub nie) cukier. Po dodaniu cukru wymieszaj sos i podgrzej.
Share this Recipe