Ingredients
Ciasto:
Sos:
Dodatki do sosu:
|
|
Instructions
- Przygotować sos: ogrzać mirin, wlać sos sojowy i bulion, wrzucić rybę, krótko zagotować i przecedzić przez muślin (gazę).
- Kalmara oczyścić, usuwając długą ość i wszystkie błony, odciąć macki, umyć, rozkroić go na pół, rozpłaszczyć, pokroić na kawałki wielkości 3x8 cm. Rybki sprawić nie odcinając ogona, przekroić na pół pionowo - przez grzbiet do brzucha, wyjąć kręgosłup, umyć. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż na 1cm paski. Pietruszkę umyć i związać łodygami w kępki po trzy. Grzyby oczyścić i przekroić wzdłuż z trzonkiem na pół.
- Jajko rozbełtać z wodą, wsypać mąkę i rozmieszać widelcem niezbyt dokładnie (nie starając się likwidować małych grudek ani całkowicie "zatopić" mąki).
- Rozgrzać olej w głębokim naczyniu, jak do smażenia pączków. Zanurzać (najlepiej długimi pałeczkami) kolejne składniki do ciasta i smażyć na lekko złoty kolor, wyjmować i przekładać albo na siatkę do osączania, albo na cedzak wyłożony ręcznikim kuchennym. Ułożyć na talerzu.
- Osobno, na małych talerzykach podać dodatki do sosu i sos - indywidualnie, w małych czareczkach. Potrawę je się zasadniczo pałeczkami, biorąc po kolei każdy jej kawałek i zanurzając go przed jedzeniem w sosie, do którego wrzuca się - wedle własnego gustu, podane dodatki.
Share this Recipe
|
|
|