Prep Time | 35 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 szt. kalmarów duży
- 8 szt. krewetek Black Tiger lub tuszek małych rybek, oczyszczonych
- 4 szt. grzybów prawdziwków świeżych lub suszonych, ew. duże pieczarki
- 12 gałazek natki pietruszki
- 2 szt. papryki czerwonej lub w innym kolorze
- trochę oleju do smażenia
Ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- 1 szt. jajka plus tyle wody, żeby miało taką samą objętość jak mąka
Sos:
- 2 łyżki mirinu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 1/4 szklanki bulionu rybnego
- 1/2 szklanki suszonych płatków bonito (katsuobushi) (opcjonalnie)
Dodatki do sosu:
- trochę szczypiorku posiekanego
- trochę soku z limonki lub cytryny
- trochę soli
- trochę białej rzodkwi startej
- trochę świeżego imbiru startego
Ingredients
Ciasto:
Sos:
Dodatki do sosu:
|
|
Instructions
- Przygotować sos: ogrzać mirin, wlać sos sojowy i bulion, wrzucić rybę, krótko zagotować i przecedzić przez muślin (gazę).
- Kalmara oczyścić, usuwając długą ość i wszystkie błony, odciąć macki, umyć, rozkroić go na pół, rozpłaszczyć, pokroić na kawałki wielkości 3x8 cm. Rybki sprawić nie odcinając ogona, przekroić na pół pionowo - przez grzbiet do brzucha, wyjąć kręgosłup, umyć. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż na 1cm paski. Pietruszkę umyć i związać łodygami w kępki po trzy. Grzyby oczyścić i przekroić wzdłuż z trzonkiem na pół.
- Jajko rozbełtać z wodą, wsypać mąkę i rozmieszać widelcem niezbyt dokładnie (nie starając się likwidować małych grudek ani całkowicie "zatopić" mąki).
- Rozgrzać olej w głębokim naczyniu, jak do smażenia pączków. Zanurzać (najlepiej długimi pałeczkami) kolejne składniki do ciasta i smażyć na lekko złoty kolor, wyjmować i przekładać albo na siatkę do osączania, albo na cedzak wyłożony ręcznikim kuchennym. Ułożyć na talerzu.
- Osobno, na małych talerzykach podać dodatki do sosu i sos - indywidualnie, w małych czareczkach. Potrawę je się zasadniczo pałeczkami, biorąc po kolei każdy jej kawałek i zanurzając go przed jedzeniem w sosie, do którego wrzuca się - wedle własnego gustu, podane dodatki.
Share this Recipe