Prep Time | 40 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1/2 szt. piersi kaczki
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1,5 łyzki oleju do smażenia
- 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego zmiażdżonego w moździerzu
- kilka szczypt soli
Składniki do temaki sushi:
- 1/3 szt. zielonego ogórka
- kilka pasków papryki żółtej
- kilka łodyżek cebuli dymki
- 12 łodyżek natki pietruszki
- 2 szklanki ugotowanego i doprawionego ryżu do sushi
- 4 płaty wodorostów nori przeciętych na pół
- wasabi
Do podania:
Ingredients
Składniki do temaki sushi:
Do podania:
|
Instructions
- Pierś kaczki dokładnie opłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem
- W woku rozgrzać olej do smażenia z olejem sezamowym, włożyć filet skórą do dołu i smażyć 3-4 minuty z każdej strony.
- Wyjąć z woka, osączyć z tłuszczu i posypać pieprzem syczuańskim oraz solą. Po ostudzeniu pokroić kaczkę w cienkie plasterki.
- Ogórek obrać, wykroić nasiona i je odrzucić. Pokroić ogórek i paprykę wzdłuż na słupki o 1 cm grubości. Dymkę umyć i osuszyć.
Share this Recipe