Temaki sushi z tempurą z dorsza
Temaki sushi z tempurą z dorsza to sushi w kształcie rożków, zwijane w rękach. Głównym dodatkiem do tego temaki sushi jest rodzimy dorsz usmażonego w panierce tempura. Temaki sushi należy zjadać bezpośrednio po zrobieniu ponieważ płaty nori szybko łapią wilgotność i danie traci chrupkość. Temaki sushi możemy zaserwować podczas mniej oficjalnych przyjęć jak wizyta przyjaciół i zachęcić gości do samodzielnego zwijania rożków i komponowania własnych wypełnień, będzie to niewątpliwe uatrakcyjnienie imprezy.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
10rożków 45minut
Servings Prep Time
10rożków 45minut
Ingredients
Instructions
  1. Rybę pokroić przy pomocy ostrego noża w paski 1,5×6 cm.
  2. Mąkę do tempury zmiksować z wodą aby powstało dużo bąbelków powietrza. Obtaczać dokładnie filety w cieście i smażyć partiami w głębokim oleju na złoty kolor.
  3. Przełożyć na papierowy ręcznik w celu osączenia z tłuszczu, następnie pozostawić do ostygnięcia.
  4. Pokrojoną rzodkiewkę wymieszać z majonezem, olejem sezamowym i wasabi.
  5. Połowę płata nori położyć na dłoni matową stroną do góry i na lewej stronie rozłożyć trochę ryżu (ok. 1 łyżki), na nim liść sałaty i rzodkiewkę z majonezem. Dodać rybę w tempurze, marchewkę i dymkę.
  6. Zagiąć dolny, lewy róg w ten sposób aby znalazł się u góry płata, dokładnie w jego połowie. Zwinąć w rożek i zlepić końcówkę odrobiną ziarenek ryżu.
  7. Posypać sezamem i podawać z sosem sojowym i imbirem marynowanym. Tak samo przygotować pozostałe temaki sushi.