Przejdź do treści

Temaki sushi z tempurą z dorsza

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Temaki sushi z tempurą z dorsza
Temaki sushi z tempurą z dorsza to sushi w kształcie rożków, zwijane w rękach. Głównym dodatkiem do tego temaki sushi jest rodzimy dorsz usmażonego w panierce tempura. Temaki sushi należy zjadać bezpośrednio po zrobieniu ponieważ płaty nori szybko łapią wilgotność i danie traci chrupkość. Temaki sushi możemy zaserwować podczas mniej oficjalnych przyjęć jak wizyta przyjaciół i zachęcić gości do samodzielnego zwijania rożków i komponowania własnych wypełnień, będzie to niewątpliwe uatrakcyjnienie imprezy.
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Sushi
Prep Time 45 minut
Servings
rożków
Ingredients
Rodzaj dania Sushi
Prep Time 45 minut
Servings
rożków
Ingredients
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Rybę pokroić przy pomocy ostrego noża w paski 1,5x6 cm.
    Temaki sushi z tempurą z dorsza
  2. Mąkę do tempury zmiksować z wodą aby powstało dużo bąbelków powietrza. Obtaczać dokładnie filety w cieście i smażyć partiami w głębokim oleju na złoty kolor.
    Temaki sushi z tempurą z dorsza
  3. Przełożyć na papierowy ręcznik w celu osączenia z tłuszczu, następnie pozostawić do ostygnięcia.
    Temaki sushi z tempurą z dorsza
  4. Pokrojoną rzodkiewkę wymieszać z majonezem, olejem sezamowym i wasabi.
  5. Połowę płata nori położyć na dłoni matową stroną do góry i na lewej stronie rozłożyć trochę ryżu (ok. 1 łyżki), na nim liść sałaty i rzodkiewkę z majonezem. Dodać rybę w tempurze, marchewkę i dymkę.
    Temaki sushi z tempurą z dorsza
  6. Temaki sushi z tempurą z dorsza
  7. Zagiąć dolny, lewy róg w ten sposób aby znalazł się u góry płata, dokładnie w jego połowie. Zwinąć w rożek i zlepić końcówkę odrobiną ziarenek ryżu.
    Temaki sushi z tempurą z dorsza
  8. Posypać sezamem i podawać z sosem sojowym i imbirem marynowanym. Tak samo przygotować pozostałe temaki sushi.
    Temaki sushi z tempurą z dorsza
  9. Temaki sushi z tempurą z dorsza
Share this Recipe