Temaki sushi z tempurą z dorsza to sushi w kształcie rożków, zwijane w rękach. Głównym dodatkiem do tego temaki sushi jest rodzimy dorsz usmażonego w panierce tempura. Temaki sushi należy zjadać bezpośrednio po zrobieniu ponieważ płaty nori szybko łapią wilgotność i danie traci chrupkość. Temaki sushi możemy zaserwować podczas mniej oficjalnych przyjęć jak wizyta przyjaciół i zachęcić gości do samodzielnego zwijania rożków i komponowania własnych wypełnień, będzie to niewątpliwe uatrakcyjnienie imprezy.
Prep Time | 45 minut |
Servings |
rożków
|
Ingredients
- 5 płatów wodorostów nori przeciętych na pół
- 1 szklanka ugotowanego i doprawionego ryżu do sushi
- 1 szt. filetu z dorsza dużego
- 1 szklanka mąki do tempury
- 3 szt. rzodkiewki pokrojonej w zapałkę
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki wasabi
- 1/2 szt. marchewki posiętej w długie, cienkie słupki
- 10 listków sałaty kruchej
- kilkanaście łodyżek cebuli dymki o długości 10 cm
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
- 2 łyżki sezamu białego uprażonego na suchej patelni
Ingredients
|
Instructions
- Pokrojoną rzodkiewkę wymieszać z majonezem, olejem sezamowym i wasabi.
Share this Recipe